ایده های تولید و اجرای تبلیغات

طراحی کاتالوگ خاص

  • نویسنده: ریحانه یحیی
  •     
  • :تاریخ

استراتژی‌های زیادی برای داشتن یک کاتالوگ با کیفیت در یک برند نیاز است. کاتالوگ های چاپی یکی از قدیمی ترین روش های تبلیغاتی هستند که هنوز هم کاربردهای خود را دارند اما مهم است که در کجا و با چه طرحی ارائه شوند. هدف از تولید یک کاتالوگ ارتباط بین تولید کننده و مصرف کننده است. با کمک کاتالوگ ها به مصرف کننده اطلاعات تکمیل تری در رابطه با کالا و خدمات شرکت و همچنین معرفی خود شرکت ارائه می گردد. اولین آشنایی مشتری با یک شرکت و محصولاتش، از مشاهده کاتالوگ شرکت آغاز می‌شود. شرکت های تبلیغاتی حرفه ای همچون طرح هرم، همواره ایده های جدید و خلاقانه ای را برای طراحی و چاپ کاتالوگ به مشتریان خود ارائه می دهند، خاص بودن کاتالوگ تا حد زیادی وابسته به نوع طراحی آن است.

 

طراحی کاتالوگ خاص

 

برای داشتن یک کاتالوگ حرفه ای اولین ویژگی که یک کاتالوگ باید داشته باشد منحصر به فرد بودن و خاص بودن آن است تا در نگاه اول بتواند نگاه مخاطب را به خود جلب کند. کاتالوگ های خاص، معمولاً به صورت اختصاصی توسط شرکت های تبلیغاتی طراحی و چاپ می شوند.

کاتالوگ ها دارای اجزاء مختلفی هستند که برای طراحی خاص آن ها باید تک تک آن ها جداگانه بررسی نمود. کاتالوگ ها را می توان در جنبه های مختلفی طراحی خاص کرد و برای این دسته بندی قانون خاصی وجود ندارد. اما در این مقاله معیار دسته بندی کاتالوگ ها را 4 جنبه در نظر می گیرند:

  • طراحی کاتالوگ
  • ابعاد کاتالوگ
  • کاغذ چاپ کاتالوگ
  • صحافی کاتالوگ

طراحی کاتالوگ

طراحی کلاً مرحله ای است که در آن قانون خاصی وجود ندارد. در کاتالوگ های اختصاصی و خاص طراحان و ایده پردازان با توجه به کاربرد کاتالوگ دستشان باز است تا بتوانند هر طرحی را که می خواند در کاتالوگ اعمال نمایند. از لحاظ کاربرد کاتالوگ ها به انواع صنعتی و تبلیغاتی تقسیم می شوند که هر کدام ویژگی های خاص خود و مخاطبان خود را دارد. زمان طراحی کاتالوگ های خاص توجه به مخاطب و سلیقه آن جزء مهمترین اصول است. در طراحی کاتالوگ تبلیغاتی خاص ، مرحله طراحی گرافیکی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار بوده و افکت ها و نور ها رنگ ها به شکل اغراق آمیزی بر زیبایی کاتالوگ می افزایند. به همین دلیل در طراحی کاتالوگ های خاص تبلیغاتی از رنگ پینتون استفاده می شود.

 

طراحی کاتالوگ خاص

 

کاتالوگ های خاص با رنگ اختصاصی پنتون :

 همان‌طور که می دانید کاتالوگ ها شامل بخش های مختلفی می شوند، طراحی جلد، طراحی صفحه اول و طراحی صفحات داخلی، اما زمان طراحی کاتالوگ ها دقت می شود که طراحی همه اجزاء با یکدیگر هماهنگ باشد و از رنگ آمیزی هارمونیکی در آن ها استفاده شود.

یکی از دغدغه‌های اصلی طراحان کاتالوگ های خاص عدم تطابق رنگ در مراحل مختلف طراحی تا چاپ است. این جمله بدان معنی است که طرح کاتالوگی که طراحان ارائه می دهند یک رنگ دارد ولی کاتالوگ چاپ شده رنگ دیگری دارد. فرمت رنگی CMYK تا حدودی از ایجاد این تفاوت رنگ جلوگیری کرده است. و از همه مهم‌تر برای داشتن طراحی کاتالوگ خاص نیاز به طیف رنگی وسیعی است. برای حل چنین معضلی رنگ‌های پینتون Pantone بهترین گزینه هستند.  رنگ‌های پینتون از گستردگی بالایی ساخته شده‌ اند در طيف رنگ‌های پنتون، طلايي، نقره‌ای، فسفري و ... وجود دارد که جداي از رنگ‌های CMYK  استفاده می‌شوند. گستردگی رنگ پینتون به حدی است که بسياري از رنگ‌های پنتون را نمی‌توان با چهار رنگ CMYK به دست آورد، در صورت موجود نبود رنگ پینتون، CMYK تنها رنگي نزديک به پنتون را می تواند ايجاد کند. در طراحی کاتالوگ های خاص با استفاده از رنگ پینتون از نرم افزارهای معرفی چون Adobe Creative Cloud Illustrator یا  Photoshop استفاده می شود زیرا در این نرم‌افزارها پالت رنگ پینتون تعریف ‌شده است و استفاده از رنگ پینتون را برای طراحان آسان کرده است. طیف گسترده رنگ پینتون در حدی است که طرح های متداول و ساده کاتالوگ را می توان با رنگ آمیزی خاص به منحصر فردترین کاتالوگ تبدیل نمود. رنگ آمیزی کاتالوگ های تبلیغاتی نباید به گونه ای باشد که متن و محتوای کاتالوگ را تحت تأثیر قرار دهد از خوانایی کاتالوگ بکاهد.

کاتالوگ های صنعتی به جهت معرفی کارخانه ها و شرکت های صنعتی و معرفی محصولات مورد استفاده قرار می گیرند. در این کاتالوگ ها از عکس های کارخانه خط تولید و محصولات به وفور استفاده می شود.

در کاتالوگ های تبلیغاتی و کاتالوگ شرکت های خدماتی که محصولی برای ارائه ندارند، عکسی برای ارائه در کاتالوگ وجود ندارد، در این کاتالوگ ها همواره از طرح های گرافیکی استفاده می شود. این طرح های گرافیکی یکی از بهترین موقعیت هایی هستند که می توان با استفاده از آن کاتالوگی خاص طراحی نمود.

 

طراحی کاتالوگ خاص

 

برای خاص تر کردن طراحی کاتالوگ ها معمولاً در فونت های کاتالوگ تغییراتی ایجاد نمی کنند، چون خوانایی کاتالوگ و ارتباط با مشتری هدف از طراحی کاتالوگ است، انتخاب نوع فوت اشتباه، کاتالوگ را به ابزاری بی مصرف و غیر کاربردی تبدیل می کند.

ابعاد کاتالوگ:

برای طراحی کاتالوگ ها معمولاً ابعاد استاندارد تعریف شده است. ابعاد کاتالوگ ها بر اساس آنچه که در بازار و شرکت ها متداول است و سایزهای جهانی کاغذها تعیین شده و اغلب اوقات نیز از همین قاعده پیروی می کند. این ابعاد محدود به سایزهای A4 و A5 و مربع هایی با نسبت طول و عرض های همین ابعاد است که به صورت افقی یا عمودی مورد استفاده قرار می گیرد و هر سه نوع افقی و عمودی و مربعی آن بسیار رایج است. برای طراحی کاتالوگ های خاص می توان ابعاد کاتالوگ را نیز منحصر به فرد در نظر گرفت. این ابعاد دلخواه و منحصر به فرد برای برش نیاز به قالب های خاص دارند. طراحی کاتالوگ خاص با ابعاد منحصر به فرد هزینه زیادی را به شرکت ها تحمیل می کند. زیرا هم نیاز به قالب برش خاص دارد و هم پرتی کاغذ زیادی دارد، همان‌طور که می دانید هزینه تمام شده طراحی و چاپ کاتالوگ به میزان زیادی به هزینه کاغذ باز می گردد. به همین دلیل  کاتالوگ هایی با ابعاد خاص نسبت به کاتالوگ هایی با طراحی خاص  کمتر مورد استقبال قرار گرفته و خیلی متداول نیستند.

کاغذ چاپ کاتالوگ:

 برای چاپ کاتالوگ می توان از کاغذهای مختلفی استفاده کرد که صد البته انتخاب آن تأثیر بسزایی در کیفیت نهایی و هزینه های تمام شده کاتالوگ خواهد داشت. به طور معمول برای چاپ کاتالوگ های خاص از کاغذهای گلاسه با گرماژهای مختلف استفاده می شود. هرچه گرماژ کاغذ مورد استفاده بیشتر باشد، نمونه شما سنگین تر و زیباتر و رسمی تر خواهد بود. انتخاب نوع کاغذ به میزان زیادی به نوع کاربرد کاتالوگ، نوع طرح و میزان بودجه شرکت دارد.

جنس کاغذ کاتالوگ یکی از مهم ترین معیارهای مهم برای قضاوت یک کسب و کار است که البته این موضوع نیز ارتباط زیادی با نوع کسب و کار دارد. جنس کاغذ در دوام کاتالوگ نیز تأثیر گذار است. اگر قرار باشد یک کاتالوگ خاص به دوام بیشتری نیاز داشته باشد و حتماً کاتالوگ بر روی کاغذی مثل گلاسه چاپ شود بهتر است گرماژ کاغذ را در این کاتالوگ افزایش داد.

 

طراحی کاتالوگ خاص

 

نوع صحافی کاتالوگ

یکی دیگر از جنبه های که می توان با تغییر در آن طراحی کاتالوگ را خاص نمود شیوه صحافی آن ها است. کاتالوگ های خاص می تواند بر اساس 4 شکل مختلف صحافی شود:

مفتول تخت (منگنه ساده): این شیوه صحافی، یکی از شیوه های ساده و با دوام در چاپ کاتالوگ است. این شیوه برای نمونه هایی با تعداد صفحات کم و متوسط (قطر کمتر) و کاغذهایی نه چندان سنگین مفید بوده و به قدری متداول است که اغلب مجله های هفتگی و ماهنامه ها نیز از این شیوه برای چاپ خود استفاده می کنند. برای صحافی خاص کاتالوگ ها به کمک منگنه نمی توان ویژگی های منحصر به فرد به کاتالوگ اضافه نمود و  تنها رنگ منگنه ها را تغییر می دهند.

مفتول لوپ: این شیوه صحافی نیز مناسب برای نمونه هایی با تعداد صفحات کم و برگه های سبک است. ویژگی های بارز استفاده از مفتول لوپ در طراحی ، انعطاف بیشتر در هنگام ورق خوردن است. به علاوه این که وجود دایره در قسمت بیرونی کاتالوگ امکان آویزان کردن آن در محیط کار را نیز فراهم می کند. در مفتول لوپ نیز مانند منگنه نمی توان خیلی خلاقیت و تغییراتی خاص ایجاد کرد تنها لوپ های رنگی و زیبا می توانند کاتالوگ را خاص کنند.

 

 

طراحی کاتالوگ خاص

فنری:

فنر کردن کاتالوگ، بیشتر در طراحی کاتالوگ های تبلیغاتی مورد استفاده قرار می‌گیرند که قرار است برای بازاریابی مویرگی مورد استفاده قرار بگیرند. مهم ترین ویژگی این شیوه صحافی آن است که کاغذهای سنگین و حتی برگه های سلفون کشی شده و پرس تلق شده نیز می توانند در درون آن بدون پارگی و خرابی قرار بگیرند. از دیگر ویژگی های نمونه های فنری دوام بالا و انعطاف زیاد کاغذها در آن است. فنر ها نیز می تواند شکل ها و رنگ های خاص را به خود بگیرند و یک کاتالوگ با صحافی متفاوت داشته باشند.

به طور کلی در طراحی کاتالوگ های خاص تغییرات را در صحافی اعمال نمی کنند زیرا هم نمی توان تغییراتی فاحش ایجاد کرد و هم هزینه هایی زیادی را برای خاص کردن کاتالوگ به شرکت ها تحمیل می کنند.

برای اینکه یک کاتالوگ خاص و منحصر به فرد داشت، راحت ترین و کم هزینه ترین کار طراحی کاتالوگ خاص است. مرحله طراحی، به قدری دست طراحان یک کاتالوگ را باز می گذارد که می توان کاتالوگی را چاپ نمود که در هیچ شرکتی وجود ندارد و از همه مهتر هزینه زیادی را به شرکت تحمیل نمی کند.