طراحی و برنامه مشاوره تبلیغاتی

بازاریابی حرفه ای در نمایشگاه

  • نویسنده: ریحانه یحیی
  •     
  • :تاریخ

فروش و دادن اطلاعات به مخاطب دو وظیفه یک بازاریاب در نمایشگاه است. صبوری، خوشرویی، داشتن اطلاعات و ... نیز از نکات مهم اخلاقی یک بازاریاب است. اما این کار نیز مانند دیگر کارها دارای قوانین و باید و نبایدهایی است که رعایت آن‌ها در جذب مخاطب و فروش شرکت تأثیر به سزای دارد. شرکت تبلیغاتی طرح هرم برای بازاریابان نمایشگاهی پیشنهاداتی دارد که در اینجا به تعدادی از آنها می پردازیم:

 

بازاریابی حرفه ای در نمایشگاه

 

بایدها و نباید های بازاریابی حرفه ای در نمایشگاه

  1. از پاسخ سرسری و بی دقت به مخاطب خودداری نمایند و از طرف دیگر با پر حرفی و اطلاعات زیاد مخاطب را سردرگم و خسته نکند.
  2. در غرفه یک گوشه ننشینند و کتاب نخوانند، توجه به اطراف و افراد خود باعث جذب مخاطب می گردد.
  3. بلند صحبت کردن، تند تند صحبت کردن، لحن عصبانی و یا بی میل و ... از جذب مخاطب می کاهد.
  4. در هنگام صحبت با مخاطب از دادن اطلاعات شخصی و شغلی بپرهیزید و از صحبت کردن راجع به عدم رضایت شغلی جدا خودداری فرمایید.
  5. غرفه ها محیطی خصوصی و برای استراحت نیستند، پس همیشه افراد را به داخل غرفه دعوت کنید و با افراد در تأمل باشید.
  6. برای بازاریابان کانتر ها و محل هایی برای نشستن و ایستادن تعبیه شده است، بهتر است یک بازاریاب در محل ورودی غرفه نایستد زیرا این کار به مخاطب القا می کند که اجازه ورود به غرفه را ندارد.
  7. یکی از بدترین رفتارهایی که یک بازاریاب می تواند در نمایشگاه از خود نشان دهد، صحبت با همکاران، دوستان و افراد غرفه های دیگر است . این کار علاوه بر اینکه از نظر وجدان کاری صحیح نیست، باعث از دست رفتن توجه مخاطبان و مشتریان شرکت می شود.
  8. مشتریان و بازدیدکنندگانی که وارد یک نمایشگاه می شوند معمولاً با اطلاعات هستند، پس بهتر است بازاریابان از اغراق و دروغ گویی دوری کرده و صداقت را سرلوحه کار خود قرار دهند. به یاد داشته باشید که مشتریان امروزی بسیار باهوش و با اطلاعات هستند. این کار از اعتماد مخاطب به شرکت می کاهد.

 

بازاریابی حرفه ای در نمایشگاه

 

بازاریابان در نمایشگاه بهتر است چه طور رفتار کنند؟

  1. یک بازاریاب موفق و مسئول غرفه خود را ترک نکرده و همواره آماده برقراری ارتباط با مخاطب است.
  2. برای موفقیت در نمایشگاه بهتر است یک بازاریاب به خوبی برای مخاطبین خود وقت بگذارید و از بین آن‌ها مخاطبین هدف و مشتریان واقعی را جست و جو کند.
  3. یک بازاریاب با اطلاعات هنگام صحبت با مخاطب خود علاوه بر توضیح در رابطه با کالا و خدمات شرکت، بررسی قیمت و عوامل مؤثر بر آن را بهتر است شرح دهد.
  4. بهتر است برای نمایشگاه یک کاتالوگ مناسب طراحی و چاپ نمایید تا بتوانید هنگام بازاریابی به مخاطب خود ارائه نمایید.
  5. تعادل رفتاری و داشتن ادب و تربیت برای بازاریاب نکته مهمی است، بازاریاب با اخلاق نه خیلی خشک با مخاطب برخورد می کند نه خیلی صمیمی
  6. جذب مخاطب در نمایشگاه از اهداف اصلی یک شرکت در نمایشگاه است و اینکه یک بازاریاب چه طور توجه یک بازدیدکننده را به خود جذب می کند و در رابطه با شرکت با او صحبت، از هنر یک بازاریاب حرفه ای است.

 

بازاریابی حرفه ای در نمایشگاه

 

  1. بازاریاب حرفه ای نسبت به شرکت و خدمات آن اطلاعات کافی و مطمئن دارد و در صحبت های خود با مخاطب  علاقه خود به شرکت را به مخاطبش القا می کند.
  2. صبر و حوصله نکته کلیدی و مهمی است که هر بازاریابی از آن بهره نمی برد. بازاریابان نمایشگاه باید حتماً از بین افراد صبور و حرفه ای انتخاب گردند زیرا داشتن صبر به هنگام صحبت با مخاطب و پاسخ به سؤالات آن‌ها امری مهم و ضروری در نمایشگاه است.
  3. استفاده از هدایای تبلیغاتی می تواند تاثیر زیادی در ایجاد ارتباط بین شما و مشتریانتان داشته باشد پس از هدایای تبلیغاتی غافل نشوید.
  4. بازاریابان نمایشگاهی همواره از نظم و ترتیب خاصی برخوردارند. این نظم نه تنها در فعالیتشان، بلکه در پوششان نیز نمایان است. محیط غرفه در نمایشگاه محدود است  و کوچک‌ترین بی نظمی در آن نمایان شده و کلافگی را برای افراد شرکت و بازدیدکنندگان به همراه دارد پس بهتر است به این موضوع توجه شود.