جعبه و بسته بندی

آنچه طراحان جعبه های دارویی باید بدانند

  • نویسنده: ریحانه یحیی
  •     
  • :تاریخ

آنچه طراحان جعبه های دارویی باید بدانند

طراحی گام نخست در ساخت جعبه های دارویی است. در طراحی جعبه های دارویی علاوه بر انتخاب رنگ، فونت و نوع طرح، اطلاعات دارویی مانند نام دارو، مقدار تجویز شده، تاریخ انقضا و تعداد داروی موجود در بسته و ... نیز باید در مرحله طراحی وارد شوند و مکان دقیقشان مشخص گردد و دیگر مطالب و نکات  با توجه به این موارد در طراحی انتخاب می شوند.

آنچه طراحان جعبه های دارویی باید بدانند

 

نکته بعدی که در طراحی جعبه های دارویی اهمیت دارند برچسب ها هستند. گاهی برخی اطلاعات دارویی متغیرند، برای همین این اطلاعات بر روی جعبه قرار نمی گیرند بلکه به صورت برچسبی جداگانه کنار طرح اولیه جعبه طراحی می گردند. این برچسب ها روز به روز کاربردشان بیشتر می شود. هر چه این اطلاعات به صورت واضح تر و در مکانی صحیح تر در مرحله طراحی جعبه وارد جعبه شوند، اطمینان بیشتری به مصرف کننده برای خرید دارو می دهند. این اطلاعات تصویر بهتری از برند تولید کننده دارو ایجاد می کند.

برای طراحی جعبه های دارویی نوع دارو، مخاطب دارو و سلیقه جمعی مصرف کنندگان، زمان مصرف دارو در نظر گرفته می شود. برای مثال در دارو هایی که شب هنگام استفاده می شوند و مخاطبان با سن بالا دارند بهتر است از نمونه های با رنگ براق استفاده شود تا در شب خوانایی بیشتر داشته باشد. اما در داروهایی که مخاطب خردسال دارد بهتر است از اشکال برای اطلاع رسانی بهتر استفاده شود تا علاوه بر سهولت اطلاع رسانی، جذابیت بصری نیز بیشتر گردد.

در مرحله بعد طراحی با توجه به نوع دارو و ابعاد کلی آن ساختار کلی جعبه طراحی می گردد. این ساختار کلی بر اساس نیاز مصرف کننده دارو طراحی می شود. البته در اینجا بررسی سهولت بسته بندی در کارخانه دارویی نیز در نظر گرفته می شود تا در این کارخانه نیز دارو ها به راحتی داخل بسته قرار گیرند و سپس قفل شوند.

در آخر آنچه که در مرحله طراحی اهمیت پیدا می کند انتخاب فونت و رنگ است. که تمامی موارد ذکر شده در بالا در انتخاب فونت و رنگ نیز دخیل هستند.

 

آنچه طراحان جعبه های دارویی باید بدانند

 

طرح تیغ و برش جعبه دارو نیز در مرحله طراحی تعیین می گردد طرح باید با خط تیغ انطباق یابد تا مشکلی بعد از تیغ زنی پیش نیاید، بررسی طرح جعبه با طرح تیغ و تطابق آنها مهم است زیرا کیفیت جعبه نهایی بسته به این انطباق است.

پس از طراحی نهایی، طرح جعبه های دارویی به لیتوگرافی ارسال می شود تا فرمت های استاندارد چاپ تهیه شوند تا در زمان چاپ تغییری در فونت، رنگ و اطلاعات نداشته باشیم. زمانی که طرح با نمونه چاپی اختلاف داشته باشد در محصولات دیگر اهمیت این موضوع کم است اما در جعبه های دارویی چون سلامت افراد مد نظر است این تفاوت طرح و نمونه چاپی بیش از پیش اهمیت پیدا می کند.

انتخاب رنگ و فونت در جعبه های دارویی

همه افراد در زندگی‌شان با جعبه های دارویی آشنایی دارند، به طور معمول جعبه های دارویی که مشاهده می شود سفید رنگ هستند. این رنگ سفید به این معنا نیست که طراح نمی توانسته از رنگ دیگری استفاده کند.استفاده از رنگ سفید به خاطر سهولت در خوانایی اطلاعات بر روی جعبه است. چون اطلاعات در جعبه های دارو بیش از نکات دیگر اهمیت دارد، رنگ سفید بیش از هر رنگ دیگری در جعبه های دارویی استفاده می شود.

 

آنچه طراحان جعبه های دارویی باید بدانند

 

هنگام طراحی جعبه دارویی رعایت چه نکاتی ضروری است؟

طراحی جعبه های دارویی جزء سخت ترین و حساس ترین کارهای طراحی است. زیرا در طراحی این جعبه ها دست طراح در انتخاب رنگ، فونت و حتی طرح اولیه باز نیست. در طراحی جعبه های دارویی یک طراح باید  نکات زیر را در نظر داشته باشد:

طراحی جعبه بر اساس استانداردهای ملی و بین‌المللی

کاربرد درست رنگ‌های خاص برای اعلام هشدار خطر

استفاده از فونت بریل برای افراد نابینا و کم‌بینا

امکان چاپ اطلاعات متغیر روی جعبه در حین عبور از دستگاه بسته بندی

استفاده از پلمپ جعبه و مواردی که اصالت کالا را تائید می‌کند مثل برچسب اصالت کالا , برچسب‌های حرارتی

و

آنچه طراحان جعبه های دارویی باید بدانند

 

مقالات مرتبط

# شرایط  و ضوابط تولید جعبه های دارو

# چه اطلاعاتی بر روی جعبه های دارویی چاپ می شود

# خدمات تکمیلی در چاپ و تولید جعبه های دارو