مطالب آموزشی

تاریخچه صنعت چاپ

  • نویسنده: ریحانه یحیی
  •     
  • :تاریخ

تاریخچه صنعت چاپ

مطالعه و بررسی صنعت چاپ و هر آنچه که به چاپ وابسته است بسیار جذاب و دوست داشتنی است. علت این محبوبیت این است که تاریخ چاپ به موازات تاریخ تمدن است. این بخشی جدایی ناپذیر از توسعه بشر به عنوان یک گونه شناخته می شود و ثابت کرده است که نقش مهمی در گسترش فرهنگ افراد در سراسر جهان دارد. زیرا این کتب و نوشته ها هستند که در انتقال دانش و ارتقاء فرهنگ بشر نقش تأثیر گذار دارند. اگر امروزه به راحتی اقدام به چاپ انواع کاتالوگ، بروشور، برچسب، بسته بندی محصولات، انواع سررسید و تقویم و... می کنیم، به دلیل سالها تلاش مهندسان و پژوهشگران حوزه صنعت برای ارتقای صنعت چاپ بوده است.  در ابتدای این بحث لازم می دانم که یک تاریخچه مختصر از صنعت چاپ را ارائه دهیم و سپس به تاریخچه چاپ افست و چاپ دیجیتال را بررسی کنیم.

چاپ چوب - 200 بعد از میلاد

چاپ چوبی در بهترین حالت چاپ قدیمی است! این نوع چاپ، به عنوان اولین نوع چاپ شناخته می شود و اولین بار در حدود سال 200 بعد از میلاد در چین توسعه یافتاین چاپ همانطور که از نام آن پیداست، شامل کنده کاری یک طرح در یک بلوک چوبی است. پس از کنده کاری چوب، قسمت برجسته شده به جوهر آغشته می شود. سپس جوهر با اعمال فشار به صورت دستی بر روی کاغذ (یا پارچه، همانطور که بود) سبب ایجاد و انتقال تصویر به سطح می شود. از باقیمانده‌های چوب برای تولید آثار هنری تزئینی و حروف‌نویسی استفاده می‌ شده.

 

 

اختراع چاپ انقلابی برای توسعه فرهنگ به حساب آمده است. این اولین بار در تاریخ بود که یک طرح را می توان ایجاد کرد و سپس به دقت و به سرعت تکرار کرد. جالب اینجاست که چاپ چوبی تا دهه 1400 در اروپا رایج نبود، علیرغم اینکه حدود 1200 سال قبل در چین توسعه یافته بود.

چاپ متحرک   در سال 1041 اختراع شد

Movable Type   توسط Bi Sheng در سلسله سونگ چین ایجاد شد، و کارکردی شبیه به چوب‌بری داشت. این تکنیک خاص به طور خاص برای چاپ اسکریپت استفاده می‌شد. تا قبل از اختراع تایپ متحرک، حروف باید به طور کامل نوشته می‌شد، در حالی که این تکنیک چاپ متحرک اجازه می‌داد حروف جداگانه پیکربندی و به هر ترتیبی کنار هم قرار گیرند. کاشی‌ها یا لوح‌هایی که برای این نوع چاپ استفاده می‌شد، ابتدا از خاک رس ساخته می‌شدند، قبل از اینکه چوب و فلز برای شفافیت بهتر و پرداخت انعطاف‌پذیرتر معرفی شوند.

 

 

اولین چاپخانه تاریخ   در سال 1440 تأسیس شد

یوهان گوتنبرگ شاید مهمترین فردی باشد که در تکامل چاپ نقش داشته است. او مسئول اختراع چاپخانه بود. او توانست روش های نوآورانه چاپ مانند تکنیک چاپ متحرک و دیگر تکنیک ها را در یک دستگاه تجمیع کند، البته این دستگاه به صورت دستی کار می کرد.

 

 

تأثیرات اولین چاپخانه  در صنعت چاپ بزرگ بود. این امر سرعت تولید محصولات چاپی را افزایش داد، به این معنی که متون چاپی به طور گسترده در دسترس قرار گرفتند و دیگر فقط به ثروتمندان محدود نمی شدند. به عنوان مثال در انگلستان سبک زندگی طبقات پایین به دنبال معرفی چاپخانه و کتاب های چاپی به شدت بهبود یافت. علت این موضوع این بود که مردم به ثروت جدیدی از دانش دسترسی پیدا کرده بودند و می توانستند خود را از طریق خواندن آموزش دهند.

اهمیت چاپ نمادین - "انجیل گوتنبرگ" - 1455

اولین کتابی که به تولید انبوه رسید «انجیل گوتنبرگ» در سال 1455 بود. روشی که برای این کار استفاده شد، نوع متحرک بود و حدود 180 نسخه چاپ شد. این ممکن است در مقایسه با استانداردهای امروزی کوچک به نظر برسد، اما با توجه به اینکه تنها حدود 30000 کتاب در کل اروپا وجود داشت، تکثیر این تعداد کتاب برای صنعت چاپ بسیار موفق آمیز بود.

 

حکاکی - 1515

حکاکی در قرون وسطی برای تزیین بازوها و زره های فلزی مورد استفاده قرار می گرفت و بعداً توسط صنعتگر آلمانی دانیل هاپفر برای چاپ استفاده شد. این فرآیند شامل ساختن صفحات چاپ از یک صفحه فلزی است. این صفحه فلزی اغلب از جنس مس یا روی ساخته می شد. این صفحه قبل از اینکه با یک ابزار تیز بر روی آن کشیده شود، با یک ماده مقاوم در برابر اسید، که به آن Etching Ground می گفتند، پوشانده می شد. سپس صفحه در اسید قرار می گرفت که نواحی محافظت نشده توسط Etching Ground از بین می رفت. این باعث ایجاد خطوط فرورفته ای می شد که جوهر را نگه می داشت. برای اتمام کار، صفحه روی کاغذ قرار می گرفت و از طریق پرس باعث می شد تا چاپ ایجاد شود.

 

لیتوگرافی - 1790

تکامل بعدی رسانه های چاپی، لیتوگرافی بود، تکنیکی که امروزه نیز رایج است و هنوز برای چاپ کاربرد دارد. لیتوگرافی حول رابطه چربی و آب می چرخد که یکدیگر را دفع می کنند. یک تصویر روی سنگ آهک با محیطی مبتنی بر روغن مانند مداد رنگی مومی کشیده می شد. سپس سنگ را با محلول صمغ عربی می پوشانند که صمغی طبیعی از شیره درخت اقاقیا بود. سپس با استفاده از سقز لیتوگرافی، محلول برداشته می‌شد که به جوهر اجازه می داد فقط در جایی که لازم است مصرف شود.  این سنگ آغشته با جوهر با فشار بر روی کاغذ یا پارچه طرح را منتقل می کرد و چاپ صورت می گرفت. در این زمان صنعت چاپ هنوز برای چاپ انواع بروشور و کاتالوگ توسعه نیافته بود و از این روش بیشتر برای چاپ اعلامیه های دولتی و یا مقاصد مذهبی استفاده می شد.

 

مطبوعات روتاری - 1843

دستگاه روتاری که توسط ریچارد مارچ هو اختراع شد، جانشین طبیعی چاپخانه بود. این دستگاه با استفاده از سیلندرهایی کار می کرد که تصاویر چاپ شده در اطراف آن‌ها منحنی بودند. این بسیار سریع‌تر از اولین دستگاه چاپ بود و به کاغذ اجازه می داد که به طور مداوم از طریق دستگاه تغذیه شود.

 

چاپ افست - 1875

اگرچه چاپ افست تقریباً 150 سال پیش توسعه یافت، اما امروزه تقریباً بدون تغییر باقی مانده است و محبوب ترین روش چاپ، برای محصولات چاپی در تیراژ بسیار زیاد است.  این روش با انتقال جوهر از یک صفحه به یک پلیت لاستیکی و سپس به سطح چاپ، کار می کند.

 

 

چاپ افست امروزه معمولاً در ترکیب با فرآیند لیتوگرافی برای تولید مجلات، پوسترها و سایر چاپ های بزرگ استفاده می شود.

 

چاپ افست

چاپ سیلک اسکرین - 1910

چاپ صفحه در چین در زمان سلسله سونگ بین سال‌های 960 تا 1279 پس از میلاد اختراع شد، اما تا اوایل دهه 1910 در اروپا گسترش پیدا نکرد، تا زمانی که چاپ سیلک به طور گسترده‌تری در دسترس قرار گرفت.

 

این تکنیک شامل فشار دادن جوهر از طریق شابلون مشبک روی پارچه یا کاغذ است. این یک تکنیک محبوب است که اغلب برای چاپ تی شرت استفاده می شود.

 

تاریخچه چاپ افست:

قرن بیستم  را قرن تحول در صنعت چاپ دانسته اند. با شروع اختراع تکنیک افست در اواخر قرن 19، قرن بیستم شاهد توسعه مداوم نوآوری ها در جهت تولید انبوه، سرعت و اقتصاد بود. علت این تحلیل این است که تکنیک چاپ  افست در اوایل قرن بیست توسعه یافت.

در همان اوایل قرن بیست، هنگامی که عکاسی در اوایل دهه 1900 رایج شد لیتوگرافی در حال تحول جدیدی بود. پس از تکمیل اولین چاپ های مکانیکی، این فرآیند در دو خط توسعه یافت: (1) در سال1878 چاپ روی ورقه های نازک فلز با استفاده از فرآیند انتقال  انجام می شد (به عنوان مثال، ورق قلع برای بسته بندی مواد غذایی کنسرو شده). در این روش استوانه قالبی حامل ورق فلزی که باید چاپ شود با سنگ تماس نداشته، بلکه با یک استوانه میانی پوشیده شده با لاستیک، بلانکت (کلیشه) ، تماس داشته و تصویر را از سنگ به فلز منتقل می کرد.  (2) چاپ روی کاغذ، که در سال های پایانی قرن 19 روی چاپ سیلندر یا چرخشی به ندرت انجام می شد. این فرایند ها را در ذهن داشته باشید تا به سراغ چاپ افست برویم.

منشأ چاپ افست مدرن را می توان در سال 1875 ردیابی کرد، زمانی که رابرت بارکلی از انگلستان فناوری چاپ انتقالی را با دستگاه چاپ چرخشی ریچارد مارچ هو ترکیب کرد. چاپ انتقالی در قرن 19 معرفی شد در حالی که دستگاه چاپ چرخشی در سال 1843 ساخته شد. بارکلی در سال 1875 این دو تکنیک را ترکیب کرد. بارکلی در دستگاه خود سنگ تخت را با یک استوانه فلزی جایگزین کرد. این استوانه افست در یک مقوای مخصوص بسته بندی شده بود که تصویر چاپ شده را از سنگ به سطح فلز منتقل می کرد.

 

 

بارکلی مخترع چاپ افست است اما توسعه چاپ افست به دو مخترع مستقل نسبت داده شد است: ایرا دبلیو روبل آمریکایی و کاشپار هرمان مهاجر آلمانی-آمریکایی. در حدود سال 1904، هر دوی آن‌ها ماشین های چاپی را ایجاد کردند که به طور غیرمستقیم چاپ می کردند، یعنی از صفحه چاپ روی یک غلتک لاستیکی و سپس روی یک ورق کاغذ.

در سال 1904 در ناتلی (ایالتی در نیوجرسی)، یک چاپگر آمریکایی، آقای ایرا دبلیو روبل، در حین کار با دستگاه چاپ بارکلی، فراموش کرد که در حین چاپ ورق را بارگذاری کند، در این اشتباه او متوجه شد که کلیشه لاستیکی (که برای حرکت دادن کاغذ برای چاپ از طریق دستگاه استفاده می‌شد) تصویر بسیار دقیق‌تری نسبت به فلز ایجاد می‌کند. روبل و یکی از همکارانش یک دستگاه چاپ سه سیلندر، اولین ماشین چاپ افست را ساختند، این اصطلاح (ماشین چاپ افست) از آن زمان برای توصیف این دستگاه چاپ که به طور فزاینده ای محبوب بود استفاده می شود.

1906 - پتی لاروس دایره المعارف تک جلدیرا  Le Petit Larousse Illustré برای اولین بار با چاپ افست منتشر کرد.

 

 

در سال 1907  استفاده از ابریشم برای صفحه چاپ امتحان شد. این فرایند به قدری موفقیت آمیز بود که ساموئل سایمون انگلیسی، برای فرآیند استفاده از پارچه ابریشمی به عنوان صفحه چاپ حق اختراع دریافت کرد. پس از آن چاپ سیلک اسکیرن به سرعت برای تولید کاغذ دیواری گران قیمت و چاپ روی پارچه هایی مانند کتان و ابریشم رایج شد. البته لازم است یادآوری کنم که چاپ سیلک اسکیرن برای اولین بار در چین در زمان سلسله شانگ (960-1279 پس از میلاد) استفاده شد.

Cašpar Hermann   اولین چاپخانه افست تحت وب را توسعه داد. اما پیش از معرفی چاپخانه افست تحت وب تقریباً در همان زمان ایرا دبلیو روبل آمریکایی ، کاشپار هرمان مهاجر آمریکایی از کونیگزبرگ/آلمان، ماشین‌های چرخشی چاپ کتاب را به ماشین‌های چاپ افست تبدیل کرد. او کار خود را با دستگاهی که برای شرکت مطبوعات اتوماسیون هریس در نیلز، اوهایو تولید کرده بود، آغاز کرد. هرمان پس از بازگشت به آلمان در سال 1907، تحولات متعدد دیگری را برنامه ریزی کرد. یکی از این تحولات جدید او اولین دستگاه چاپ افست تحت وب بود. در این ماشین چاپ جدید یک رول کاغذ پیوسته از طریق دستگاه چاپ تغذیه می شد. یکی از ویژگی های این رول کاغذ پیوسته بزرگ این بود که پس از چاپ، صفحات آن جدا شده و به اندازه درخواستی برش داده می شدند. با این حال، ایده های هرمان برای توسعه چاپ افست تحت وب تا سال 1910 محقق نشد، تا زمانی که او شروع به همکاری با شرکت  Vogtländische Maschinenfabrik AG (VOMAG)  کرد. اولین ماشین چاپ افست وب در سال 1912 در لایپزیگ ارائه شد. این نمونه اولیه از ماشین های چاپ افست مدرن بود که هنوز هم استفاده می شود.

1911 - پرس های رولان و حروفچینی های Intertype

اولین چاپ پرس افست توسط فردی به نام رولاند در بازار ظاهر شد. چاپ پرس افست در هویزن‌اشتام آلمان توسط شرکتی به نام Faber & Schleicher AG ساخته شد.  این شرکت در سال 1871 تأسیس شد و 4 سال بعد اولین دستگاه پرس آلباتروس خود را معرفی کرد. دستگاه چاپ افست تک رنگ Klein-Roland 00 مدل 1922 آن‌ها می تواند تا 5000 برگ در ساعت چاپ کند.

 در سال 1912  چاپ افست به طور گسترده در جهان شروع به کار کرد. در این زمان 560 دستگاه پرس افست فقط در ایالات متحده فعال بود. در دهه 1930 این شکل غالب لیتوگرافی بود.

 در سال 1915 اولین کارت های کریسمس Hallmarkبه کمک چاپ افست منتشر شد. شرکت هالمارک که در سال 1910 تأسیس شد، اولین کارت کریسمس خود را معرفی کرد. البته لازم به ذکر است که چهل سال قبل، لوئیس پرنگ، چاپگر بوستون، اولین کسی بود که خطی از کارت های کریسمس را در ایالات متحده ارائه کرد.

اولین چاپ افست خشک (1920)

چند سال بعد از معرفی چاپ افست مشکلی در رابطه با چاپ پس زمینه چک های بانکی با جوهر محلول در آب برای جلوگیری از جعل پیش آمد. پیشنهاد شد که صفحه لیتوگرافی سیلندر با یک صفحه کلیشه ای یا با یک صفحه پوششی لترپرس جایگزین شود. در این فرآیند، لترپرس برجسته که نیازی به خیس شدن نداشت، با چاپ انتقالی افست (transfer of offset) ترکیب شد، که با عنوان افست خشک یا لترست شناخته معرفی شد. 

 

 

از سال 1950 فرآیند دیگری به ویژه در ایالات متحده توسعه یافت. این روش برای چاپ کاغذ دیواری، پوشش کف پلاستیکی، صفحات کاغذی و سایر محصولات استفاده می شود که در آن روتوگراور با افست انتقالی (transfer of offset) ترکیب شد.

به طور کلی امروزه چاپ افست را می توان به چاپ افست معمولی (تر) و چاپ افست خشک تقسیم کرد. تفاوت این دو روش در وجود یا عدم وجود آب در چاپ استچاپ افست خشک بدون آب کار می کند. بنابراین تفاوت فیزیکی و شیمیایی روی صفحه چاپ (فرم) بین این دو نوع روش چاپ افست وجود دارد. در چاپ افست خشک صفحه کامل چاپ، با دو لایه با خواص مختلف روکش شده است. لایه زیرین از پلیمر و لایه بالایی از سیلیکون ساخته شده است. لایه پلیمری نواحی چاپ را ایجاد می کند و جوهر به آن می چسبد. لایه سیلیکونی بالایی مناطق غیر چاپ را ایجاد می کند و جوهر به آن نمی چسبد. نسخه اصلی که نیاز به ضرب دارد با پرتو لیزری که فقط لایه سیلیکونی بالایی را از بین می برد در صفحه چاپ سوزانده می شود. لایه پلیمری پایینی را آشکار می کند و مناطق چاپ را ایجاد می کند.

نقطه ضعف و مشکل چاپ افست خشک در اصطلاح پوسته پوسته شدن جوهر است. در طول فرآیند چاپ، ذرات گرد و غبار سبب پوسته پوسته شدن جوهر مرز مناطق چاپ و غیرچاپ می شوند. این پوسته پوسته شدن باعث ایجاد لکه های کوچک سفید روی الگوی چاپ شده، می شود. این موضوع پس از چند صد نسخه چاپی آشکار می شود، بنابراین روش افست خشک برای کارهای کم هزینه مناسب تر است. برای حل این مشکل می توان فرایند چاپ را طور تنظیم کرد که غلتک ها در فواصل منظم شسته شوند و این گرد و غبار از بین بروند.

1921 - پیرسون به سمت انتشارات رفت

پیرسون که قبلاً یک شرکت ساختمانی و مهندسی بود، تعدادی روزنامه محلی روزانه و هفتگی را در بریتانیا خریداری می کند. این گروه به تدریج به یکی از بزرگ‌ترین ناشران آموزشی و چاپخانه کتاب در جهان تبدیل می شود. زیر مجموعه های آن شامل پرنتیس هال، لانگمن، پیچپیت و ادیسون-وسلی است. این مجموعه شرکت ها برای چاپ انتشارات خود از چاپ افست استفاده می کردند.

1922 - طراحی گرافیک به یک اصطلاح تبدیل شد

طراح کتاب و تایپ، ویلیام آدیسون دویگینز، اصطلاح «طراح گرافیک» را برای توصیف فعالیت های خود ابداع کرد.این شخص به عنوان فردی که نظم ساختاری و فرم بصری را در ارتباطات چاپی به ارمغان می آورد، این اصلاح را به دنیای هنر و چاپ معرفی کرد. البته این اصطلاح پس از جنگ جهانی دوم به طور گسترده مورد استفاده قرار گرفت. و در آن زمان طراحی گرافیکی پایه و اساس چاپ افست شد. دو اصطلاح طرح گرافیکی و چاپ افست، در صنعت چاپ مکمل یکدیگر شدند.

در سال1923  KBA  اسکناس چاپ می کند و کوموری تأسیس می شود

دستگاه چاپ زنبق چهار رنگ شرکت Koenig & Bauer در سال 1923 برای چاپ اسکناس استفاده شد. با گذشت زمان چاپ امنیتی به یکی از نقاط تمرکز اصلی این شرکت تبدیل شد.

 

 

 در سال 1932 شرکت  AMCتأسیس شد. Addressograph International با American Multigraph ادغام شد  تا Addressograph-Multigraph Corporation   را تشکیل دهد. برای چندین دهه، این شرکت بر بازار ماشین‌های چاپ و تکثیر تسلط داشت.

1935 - اولین کتاب جلد کاغذی و لیبل های پشت چسب دار، تولید شدند

 

 

اولین سری کتاب های جلد کاغذی موفق تجاری توسط Penguin Books در انگلستان منتشر شد. البته سه سال پیش از این در سال 1931 ناشر آلمانی Albatross Books  قبلاً سعی کرده بود مجموعه ای از کتاب های ارزان تر را با جلد کاغذ به بازار عرضه کند.

1938 - Xerography اختراع شد

 

 

Xerography، یک تکنیک فتوکپی خشک، توسط Chester F. Carlson اختراع شد. در سال 1947 شرکت هالوید که اکنون با نام زیراکس شناخته می شود، مجوز تجاری سازی این فناوری را دریافت کرد.

در سال 1938 Dresden-Leipziger Schnellpressenfabrik AG نام خود را به Planeta تغییر داد. شش سال قبل از آن، این شرکت اولین پرس افست وب چهار رنگ جهان را معرفی کرده بود. پس از جنگ جهانی دوم، Planeta به بزرگ‌ترین تولید کننده مطبوعات DDR تبدیل شد. در سال 1991 توسط Koenig & Bauer (KBA) خریداری شد.

1939استفاده از چسب سرد در صنعت چاپ آغاز شد

امیل لومبک اولین کسی است که با موفقیت از صحافی با چسب سرد برای کتاب ها استفاده کرد (Lumbeck-Kaltklebebindung).

 

 

1940 و تولید دستگاه Miehle MV-50

V-50 جدیدترین دستگاه از سری پرس سیلندرهای عمودی است که با دسترسی آسان و راحتی، فضاهای فشرده را ترکیب می کند. این دستگاه می تواند 5000 برگ 14×20 اینچی را در ساعت چاپ کند. لترپرس‌های Miehle همچنان تا سال 1978 تولید می‌شدند و به تدریج سهم بازار خود را به خاطر دستگاه‌های لیتوگرافی افست از دست دادند.

1947شرکتPolar   شروع به ساخت برش های برقی کرد

Polar   اولین دستگاه برش الکتریکی خود را معرفی کرد. این شرکت در سال 1954 اولین کاترها را با نشانگر خط برش نوری و میز بالشتک هوا به بازار عرضه کرد.

 

 

1948 - شینوهارا

شرکت ماشین سازی شینوهارا، سازنده ماشین ابزار ژاپنی که در سال 1919 تأسیس شده بود، شروع به تولید دستگاه های لترپرس تخت کرد.

لیتوگرافی افست در نیمه دوم قرن بیستم به رشد خود ادامه می دهد. در سال‌های پایانی قرن، رقیب های جدیدی در قالب اولین دستگاه‌های پرس دیجیتال وارد بازار شد. به طور همزمان، داستان های انقلاب نشر رومیزی برگزار شد.

1952 - چاپ امنیتی اولین بار در سوئیس دیده شد.

در لوزان سوئیس، سازمان Giori برای توسعه و فروش فناوری، تجهیزات و خدمات چاپ اسکناس تأسیس شد. این سازمان شامل مرکزی برای آموزش کارکنان کارخانه چاپ دولتی در زمینه بهترین شیوه ها در طراحی و تولید اسکناس است.

1957 - اولین مطبوعات چهار رنگ شرکت کوموری معرفی شد که انقلابی در چاپ افست بود. شرکت Komori  اولین پرس افست چهار رنگ خود را با نام UM-4C معرفی کرد.

 

 

1968چاپ تامپو به جای چاپ سیلیکونی

چاپ تامپو در آلمان جایگزین چاپ سیلیکونی کم استقامت مورد استفاده در دستگاه های چاپ سیلیکونی می شود. این امر به چنین دستگاه‌هایی اجازه می‌دهد تا ورق های طولانی‌تری را در مقیاس صنعتی چاپ کنند.

1972 - چاپ با سیستم کنترل جوهر یکپارچه

ROLAND 800 اولین ماشین چاپ آفست ورق با سیستم کنترل جوهر یکپارچه است. این سیستم می تواند تا 10000 برگ در ساعت چاپ کند.

 

1974 - اولین مطبوعات افست شینوهارا و راهنمای Lonely Planetچاپ شد.

شرکت ماشین سازی شینوهارا اولین دستگاه چاپ افست خود با نام فوجی 58 را می سازد.

دستگاه های چاپ افست در حال حاضر منحصراً در نسخه چرخشی تولید می شوند و بر اساس مجموعه غلتکی و سیلندر کار می کند. سیلندر صفحه حاوی فرم چاپ، غلتک انتقال، غلتک جوهر، غلتک آب و غلتک قالب گیری از اجزاء اصلی دستگاه چاپ افست به حساب می آیند. خود اصل انتقال الگو در چاپ افست ساده است. به این گونه که سیلندر صفحه توسط غلتک های جوهر و یک غلتک آب احاطه شده است. با چرخش سیلندر صفحه، ابتدا آن را مرطوب می کنند و سپس جوهر را روی آن می زنند. با این حال، در مرحله بعدی، الگو به طور مستقیم بر روی بستر چاپ نمی شود، و به جای آن از غلتک انتقال استفاده می شود. بنابراین الگو بر روی سطح لاستیکی چاپ می شود و پس از آن غلتک انتقال، الگو را به کاغذ یا بستر اصلی منتقل می کند.

 

در چاپ افست خشک، اصل یکسان است، اما قسمت مرطوب کننده کنار گذاشته می شود، بنابراین از غلتک مرطوب استفاده نمی شود. برعکس، در اینجا، اصل تنظیم حرارت غلتکی است که کیفیت چاپ را تعیین می کند. اگر دما خیلی بالا باشد، ویسکوزیته جوهر بالاتر است و جوهر می تواند به راحتی به قسمت های غیر چاپ نیز بچسبد و چاپ "لکه شود". اگر دما خیلی پایین باشد، جوهر به راحتی حتی روی قسمت های چاپ نمی چسبد.

اولین چاپ رنگی

در اوایل سال 1457  یک کتاب سرود مذهبی یا انجیل که پیتر شوفر امضا کرده بود، (اما برخی از محققان اکنون آن را به گوتنبرگ نسبت می‌دهند) به تقلید از نسخه‌های خطی تذهیب ‌شده معاصر آن چاپ شد که به عنوان اولین کتاب چاپ رنگی شناخته می شود. قسمت های رنگی این کتاب شامل پاراگراف‌هایی بود که با حروف بزرگ زینتی دو رنگ چاپ شده بودند. این کار با استفاده از دو بلوک چوبی که یکی در داخل دیگری قرار می‌گرفت و می‌توانست به طور جداگانه جوهری شود، انجام شد.

در قرن شانزدهم میلادی در آلمان برای بازتولید تصاویر چند رنگ، آزمایش های زیادی بر روی بلوک های چوبی انجام شد. اما این اتفاق در قرن هفدهم به وقوع پیوست. در آن زمان جوهرهای مختلفی بر روی قسمت های مختلف یک صفحه فلزی حکاکی شده استفاده شد، به گونه ای که تمام جوهرها با یک فشار دادن به کاغذ منتقل شد. در سال 1719، یک نقاش به نام ژاک کریستف لو بلوند Le Blond ، در انگلستان برای فرآیندی که از سه رنگ اصلی، آبی، زرد و قرمز و سیاه برای ترسیم خطوط استفاده می‌کرد، ثبت اختراع کرد. او با استفاده از یک شبکه متراکم، چهار صفحه فلزی را حکاکی کرد و اهمیت نسبی رنگ را بر روی هر صفحه نشان داد. سپس همان ورق کاغذ از طریق چهار برداشت متوالی، هر کدام به رنگ متفاوتی درآمد.

در قرن 19 تعریف علمی اصول تری به نام تکنیک سه رنگی  شکل گرفت. در این تعریف، بیان تئوری های بنیادی آنالیز سه رنگ و سنتز رنگ ها توسط عکاسی، تکمیل پوشش های حساس انتخابی به رنگ ها و در نهایت استفاده از صفحه نمایش به جای شبکه طراحی دستی به طور کامل شرح داده شد.Le Blond  شخصی بود که تکنیک مدرن سه رنگی را ایجاد کرد (که وقتی رنگ سیاه نیز استفاده می شود، تکنیک چهار رنگ می شود).

تاریخچه چاپ دیجیتال

صنعت چاپ در جهان یک صنعت غول پیکر شناخته می شود که میلیون ها نفر در سراسر دنیا را به طور مستقیم مشغول به کار کرده است. برخی معتقدند که صنعت چاپ در برابر دیگر صنایع سرعت رشد کندی داشته است. اما ما در اینجا می خواهیم بگوییم که در 25 سال گذشته با ورود فناوری به این عرصه، رشد صنعت چاپ پویاتر شده است. یکی از این فناوری ها، چاپ دیجیتال است. نه تنها در صنعت چاپ، بلکه در تمامی صنایع تغییرات از سمت مکانیکی به سمت دیجیتال شدن پیش رفته است. در حالی که روش‌های چاپ سنتی مانند لیتوگرافی افست هنوز جای خود را در صنعت چاپ امروزی دارند، ظهور چاپ دیجیتال در 25 سال گذشته تأثیر زیادی بر دنیای چاپ داشته است.

اگر به طور خلاصه بخواهیم این 25 سال را بررسی کنیم ابتدا باید راجع به شرکت هایی که ادوات و تجهیزات این روش چاپی را تولید کردند ابتدا صحبت کنیم.

چاپ جوهر افشان - 1951

به لطف چاپ جوهرافشان، دیگر نیازی به تماس مستقیم با کاغذ نیست. اکنون می توان جوهر را با اسپری کردن آن از طریق جت اعمال کرد که کیفیت چاپ را چند برابر می کند.

چاپ لیزری - 1969

هنگامی که جت ها وارد بازی شدند، زمینه توسعه چاپ کاملاً باز بود و چاپ لیزری گسترش پیدا کرد. در این روش پیشرفته با عبور یک پرتو لیزر به جلو و عقب از روی یک سیلندر بار منفی در چاپگر ایجاد می شود که این بار منفی تصاویر با کیفیت بالا تولید می کند. نحوه انتقال تصویر به این صورت است که جوهر پودری بار الکتریکی را جمع آوری می کند تا تصویر را به کاغذ منتقل شود.

چاپ دیجیتال - 1991

در طلوع عصر دیجیتال، چاپ سریع‌تر، آسان‌تر  و برای همه افراد در دسترس تر شد. چاپ دیجیتال امکان چاپ مستقیم از یک فایل دیجیتال را فراهم می کند - و همه این‌ها  به راحتی در خانه شما اتفاق می افتد!

همانطور که تاریخچه مختصر چاپ  را بررسی می کنیم، متوجه می شویم که این صنعت از اولین چاپخانه تا به حال راه طولانی را طی کرده است - اما چیزهای بیشتری در راه است! با پیشرفت‌های تکنولوژی و فن آوری که به‌شدت و سریع پیش رونده است، چیزهای زیادی برای هیجان‌انگیزتر شدن این صنعت وجود دارد، به‌ویژه شگفتی‌هایی که چاپ سه‌بعدی دارد!

اما ما می خواهیم علاوه بر تاریخچه چاپ، دو روش پر کاربرد و محبوب این صنعت را بررسی کرده و تاریخچه و نحوه ابداع و گسترش آن ها را نیز بررسی کنیم. بله درست حدس زدید چاپ افست و چاپ دیجیتال. امروزه کمتر کسی را می شناسید که از این دو روش چاپی استفاده نکرده باشد و یا راجع به آن ها و تفاوت هایشان اطلاعات نداشته باشد. اما کمتر کسی سیر تحول و تکامل این دو روش را می داند. پس در ادامه با ما همراه باشید.

تولید کنندگان صنعت چاپ دیجیتال

Indigo: اکنون متعلق به Hewlett Packard  (HP, thus HP-Indigo) است. اکنون مدل های زیادی از دستگاه های این شرکت وجود دارد. این دستگاه ها با ورق تغذیه می شوند و از تونر مایع استفاده می کنند. سایر دستگاه های دیجیتال دیگر شرکت ها از تونر به شکل پودر ریز استفاده می کنند.

 تمام تولیدکنندگان دستگاه های چاپ دیجیتال، دستگاه های چاپ رنگی را تولید می کنند. (به استثنای شرکت Xeikon که دستگاه های تولیدی آن فقط برای چاپ های سیاه و سفید استفاده می شوند). بسیاری از دستگاه های دیجیتال شرکت Indigo برای کاربردهای تخصصی مانند چاپ لیبل استفاده می شوند.

Xeikon : تعداد زیادی دستگاه چاپ دیجیتال  Xeikon در اروپا و ایالات متحده آمریکا وجود دارد، اما فقط تعداد کمی در استرالیا وجود دارد. در این دستگاه ها کاغذ بر روی قرقره عرضه می شود به همین دلیل زمانی که از این دستگاه ها برای چاپ دیجیتال استفاده می شود در دسترس بودن طیف وسیعی از انبار کاغذ نکته مهم به حساب می آید. این دستگاه ها با توجه به ماهیت چرخشی که دارد در سرعت و فرمت های چاپی تنوعی بی نظیر ایجاد کرده و مزایای زیادی دارد.

Xerox : زیراکس، توسط فوجی زیراکس عرضه شده است. زیراکس طیف وسیعی از دستگاه های چاپ دیجیتال، از دستگاه های کوچک ورودی گرفته تا دستگاه های استحکام صنعتی iGen 3 و iGen4 تولید می کند.

Kodak: کداک NexPress نمونه از دستگاه هایی است که این شرکت می سازد. NexPress یک دستگاه چاپ ورق بوده که در ابتدا با همکاری تولیدکننده دستگاه افست آلمانی هایدلبرگ ساخته شد. این شرکت آلمانی سود خود را در این دستگاه به کداک فروخت. از این دستگاه چندین مدل وجود دارد. این دستگاه ها، ماشین‌های مستحکم صنعتی با قابلیت های گسترده هستند، که  قابلیت‌های منحصربه‌فردی در چاپ دیجیتال دارند.

 

Canon : کانن به تازگی وارد دنیای چاپ دیجیتال پیشرفته و با قدرت صنعتی شده است. آن‌ها اکنون طیف وسیعی از دستگاه های تغذیه شده با ورق را ارائه می دهند که یکی از آن‌ها قابلیت پوشش دهی جانبی است.

Konica Minolta: کونیکا مینولتا طیف وسیعی از دستگاه های دیجیتال را تولید می کند که به لطف عملکرد عالی و هزینه مناسب، سهم بازار فزاینده ای را به دست می آورند.

 

Océ: اوسیطیف وسیعی از دستگاه های دیجیتال رنگی و سیاه و سفید را تولید می کند که در حال پذیرش روزافزون در بازار هستند. Oce به ویژه در دستگاه های چاپ دیجیتال سیاه و سفید قوی استتعدادی تولید کننده دیگر نیز وجود دارد، اما مارک های ذکر شده در بالا اکثریت قریب به اتفاق دستگاه های چاپ دیجیتال هستند که تحولی در این صنعت ایجاد کرده اند.

اواسط دهه 80 چاپگرهای لیزری سیاه و سفید اداری در دسترس قرار گرفتند. در اواسط دهه 80، چاپگرهای لیزری برای اولین بار در ادارات ظاهر شدند. این فناوری برای چند دهه توسعه یافته بود، اما اندازه و هزینه این فناوری به قدری بود که قبل از اواسط دهه 80 فقط در تعداد معدودی از شرکت ها استفاده می شد. زیراکس، کانن، اپل، اچ پی، آی بی ام و دیگران شرکت هایی بودند که در این زمان به سرعت پرینترهای لیزری را وارد بازار کردند.

اواخر دهه 80 - انتشار رومیزی پدیدار شد (انتشار دستکاپ)

برای همراهی با سخت افزار جدید و دستگاه ها، نرم افزاری توسعه یافت که مشاغل و مصرف کنندگان را قادر می ساخت فایل های دیجیتالی خود را چاپ و منتشر کنند.

در اواخر دهه 80 برای اولین بار، دفاتر می توانستند به سرعت و ارزان فایل ها را چاپ کنند. در این شرکت ها با استفاده از نرم افزارها تغییرات ساده ای در طرح بندی صفحه ایجاد کنند، بدون اینکه از یک شرکت حرفه ای بخواهید که این کار را برای آن‌ها انجام دهد. با این حال، چاپ دیجیتال در این شرکت ها بسیار پرهزینه باقی ماند و تعداد کمی از شرکت‌ها می‌توانستند هزینه چاپ داخلی را داشته باشند.

چاپ جوهر افشان در سال 1951 وارد صحنه شد و این لحظه ای بود که چاپ دیجیتال واقعاً به یک واقعیت بالقوه تبدیل شد. در سال 1963 سیستم تطبیق رنگ پنتون ابداع شد و چند سال بعد در سال 1968 چاپ ماتریس نقطه‌ای به یک امر عادی تبدیل شد. با این حال، تا سال 1989 اولین چاپ دیجیتالی - روی کاغذ آبرنگ - منتشر نشد. در این مرحله چاپ دیجیتال برای افراد کمی در دسترس بود و تا اوایل دهه 1990 شاهد اولین ماشین چاپ رنگی دیجیتال نبودیم.

 در سال 1985  چاپگرهای لیزری آفیس با متن و گرافیک با کیفیت بالا در دسترس قرار گرفتند. یکی از این‌ها Apple LaserWriter است که یک چاپگر لیزری PostScript است. HP LaserJet تقریباً در همان زمان معرفی می‌شود و از موتور Canon مشابه LaserWriter استفاده می‌کند، اما از زبان توصیف صفحه متفاوت PCL استفاده می‌کند. چاپگرهای لیزری و ساخت موتورهای چاپ و کنترلرها برای سال‌های آینده نشانه‌های بارز صنعت هستند.

در سال های 1985 تا 1990 شرکت Adobe که در سال 1982 تأسیس شد، نرم افزار گرافیکی خود را برای مکینتاش با PhotoShop و Illustrator  افزایش داد. PageMaker و Quark Express انقلاب انتشار دسکتاپ را به ارمغان می آورند. این سیستم های مبتنی بر اسکریپت به همراه فونت های اسکریپت نوع 1 با کیفیت بالا و ارزان به کاربران مک اجازه می دهد تا با خانه های گرافیکی رقابت کنند.

1988 - اولین چاپگر جوهر افشان برای مصرف کنندگان راه اندازی شد

در سال 1988، هیولت پاکارد یک جوهر افشان برای استفاده خانگی به بازار عرضه کرد. اگرچه این فناوری حدود یک دهه بود که وجود داشت، اما این اولین باری بود که با موفقیت به عنوان یک محصول مصرفی فروخته شد. در طول توسعه این فناوری، موانع فنی متعددی برای این چاپگرها وجود داشت، از جمله بهبود کارایی جوهر، جلوگیری از مسدود شدن نازل با جوهر خشک شده و کنترل جریان جوهر به صفحه. در این زمان شرکت‌های چاپ کارتریج‌، جوهر مایع را معرفی کردند - یک پیشرفت کلیدی در فناوری که واقعاً به چاپگرهای جوهر افشان امکان برتری داد. یکی دیگر از اتفاقاتی که در این زمان افتاد چاپگر DeskJet HP بودند که با قیمت 1000 دلار وارد بازار شد، چاپ بروشور و کاتالوگ در تعداد محدود با این چاپگر ها به صرفه بود.

اوایل دهه 1990 چاپگر لیزری رنگی Canon CLC 500 با کیفیت بالا با رابط کامپیوتری که در سال 1989 معرفی شد به طور گسترده در ایالات متحده آمریکا و اروپا در دسترس قرار گرفتند. چندین شرکت رابط هایی را برای CLC500 ایجاد کردند که خروجی با کیفیت بالاتری را در اختیار کاربران مک قرار داد و هزینه های چاپ یک صفحه را به طور چشمگیری کاهش داد.

 

 

اوایل دهه 1990. مغازه های کوچک با چاپگرهای دیجیتال زیاد شده و با چاپگرهای سنتی و آزمایشگاه های عکس رقابت می کنند. برخی از آن‌ها فروشگاه‌های کپی سابق هستند، به‌ویژه Kinko's در ایالات متحده. دیگران چاپخانه ها فقط افرادی هستند که برخی از نرم افزارهای انتشار دسکتاپ و چاپگر لیزری رنگی دارند.

 در سال 1991، شرکت  Xerox DocuTech، یک چاپگر لیزری دیجیتال سیاه و سفید با سرعت بالا با چرخه کار بالا، در بازار ارائه کرد و چاپ شرکتی را دوباره تعریف کرد. برای اولین بار در این زمان، کتابچه های راهنما را به صورت دیجیتالی ذخیره کردند و در صورت تقاضا در حجم بالا چاپ کردند.

اولین چاپگر لیزری رنگی "رومیزی" توسط QMS در سال 1993 راه اندازی شد. ColorScript Laser 1000 در هنگام راه اندازی قیمت شگفت انگیزی 12499 دلار داشت. در سال 1995، اپل اولین چاپگر لیزری رنگی خود را با قیمت 7000 دلار عرضه کرد.

 در سال 1995 ویندوز NT 3.51 معرفی شد. این اولین سیستم عامل مایکروسافت است که معماری چاپ قابل توجهی با پشتیبانی از چاپ AppleTalk، LPR و SMB دارد. با این سیستم چاپ دیجیتال تحت شبکه آسان شد.

اواسط دهه 1990.دستگاه چاپگر Xerox Majestik کیفیت تصویر و رنگ قابل مقایسه ای را با چاپگر دیجیتال  Canon CLC ارائه داد و بازار چاپ لیزری رنگی، حالت رقابتی به خود می گیرد.

 در سال 1999 شرکت . Xerox DocuColor 1250 کیفیت رنگ و تصویر را در دستگاه کپی/چاپگر 12 ppm بهبود می بخشد. DocuColor 4040  یک چاپگر رنگی 40 برگ در دقیقه با چرخه کاری بالا است که سهم بازار را از چاپ سنتی می گیرد. مانند خانواده چاپگر  Majestik، 1250 و 4040 که توسط فوجی زیراکس برای زیراکس طراحی و تولید شده اند.

اواخر دهه 1990 تا 2010 شرکت  Ricoh و Konica Minolta  و سایر فروشندگان چاپگر، چاپگرهای لیزری رنگی را با قیمت ‌های پایین‌تر تولید می‌کنند که به طور فزاینده‌ای با Canon و زیراکس رقابت می‌کنند.

2008. فناوری جوهرافشان یکپارچه جایگزین چاپ لیزری می شود. Edgeline HP و Memjet از Silverbrook Research اولین رقبای جدی برای تسلط چاپ لیزری بر چاپ دیجیتال با حجم کاری بالا هستند، اما تا امروز هیچ محصول موفقی بر این اساس وجود نداشته است.

 

در حالی که تمام جهش های تکنولوژیکی عمده در دهه 80 و 90 انجام شد، این فناوری امروز به توسعه خود ادامه می دهد. چاپگرهای امروزی همچنان سریع‌تر، ارزان تر و قادر به چاپ تصاویر با کیفیت بالاتر از همیشه هستند. دفاتر امروزی تمایل به چاپگرهای چندکاره دارند که عملکرد چاپگر لیزری را با دستگاه فتوکپی، دستگاه فکس و اسکنر ترکیب می کند. با این حال، هزینه های جاری برای چاپ دیجیتال همچنان بالاست و اغلب مانعی بر سر راه برنامه های چاپی یک شرکت است.

پس چرا همه چیز به صورت دیجیتالی چاپ نمی شود؟

با تمامی راحتی و سرعتی که چاپ دیجیتال دارد اما باز هم می بینیم که سفارش های چاپی شرکت ها به صورت دیجیتال چاپ نمی شوند. برای این موضوع دلایل زیادی وجود دارد.

سرعت

دستگاه های چاپ های دیجیتال در مقایسه با افست بسیار کند هستند. برای سفارش هایی با حجم بالا آن‌ها با حدود 25 درصد سرعت دستگاه های چاپ آفست آهسته کار می کنند.

گزینه های کاغذ

دامنه کاغذهایی که می توان روی دستگاه های چاپ دیجیتال استفاده کرد در مقایسه با کاغذهای قابل استفاده در دستگاه های چاپ افست بسیار محدود است. دستگاه های چاپ دیجیتال عموماً به کاغذ صاف نیاز دارند - آن‌ها به هیچ وجه از کاغذهای خالدار و کاغذهایی با سطوح ناهموار استفاده نمی کنند. این به این دلیل است که تمام دستگاه های دیجیتال، از تونر خشک به جای جوهر استفاده می کنند و اگر کاغذ دارای ناهمواری باشد، تونر به طور یکنواخت پخش نمی شود. برخی از مدل های دستگاه های دیجیتال بهتر از دیگر دستگاه ها می توانند با این نوع کاغذ ها کنار بیایند. علاوه بر این، دستگاه های دیجیتال معمولاً به کاغذ با گرماژ 300 گرم یا کمی سنگین تر در ضخامت کاغذ محدود می شود. این در حالی است که دستگاه های افست معمولاً می توانند روی کارت های ضخیم هم چاپ کنند.

قالب

فرمت دستگاه های دیجیتال کوچک است. بیشتر آن‌ها می توانند A3 یا کمی بزرگتر چاپ کنند، در حالی که دستگاه های افست می توانند تا چهار برابر بزرگتر چاپ کنند. این یک مزیت بزرگ برای سفارش هایی با حجم بالا است. اگر بتوان با سرعت چهار برابر و مثلاً سه برابر اندازه کاغذ چاپ صورت گیرد، سرعت خروجی دوازده برابر سریع‌تر از چاپ دیجیتال است. بنابراین کاری که دوازده ساعت در چاپ دیجیتال طول می‌کشد تنها یک ساعت در چاپ افست طول می‌کشد.

هزینه

هزینه اجرای یک دستگاه چاپ دیجیتال در مقایسه با دستگاه چاپ افست (زمانی که آن را داشته باشید!) بسیار بالاتر است. چاپگر های دیجیتال دستگاه های ظریف، سخت و دشواری هستند و به خدمات زیادی نیاز دارند. تولیدکنندگان معمولاً بابت این خدمات با دریافت مبلغی از مشتریان خود برای هر تکه کاغذی که دستگاه تولید می کند، هزینه دریافت می کنند که معمولاً به عنوان شارژ کلیک شناخته می شود.

پوشش

افزودن پوشش به چاپ دیجیتالی بسیار دشوارتر است. پوشش‌ها معمولاً برای افزودن محافظت (مثلاً برای جلوگیری از خراشیدگی) یا بهبود ظاهر محصول چاپ شده، اضافه می‌شوند. روکش ها معمولاً به صورت ورنی نقطه ای یا کلی (روکش اضافی از یک جوهر مانند زیرلایه که در حین یا بعد از فرآیند چاپ اضافه می شود) یا لمینت است که به شکل لایه ای از مواد پلاستیکی است. این پوشش با استفاده از ترکیبی از فشار و گرما به محصول چاپ شده چسبیده می شود. در چاپ دیجیتال معمولاً یک لایه روغن یا موم به کاغذ اضافه می‌کنند تا سطحی براق ایجاد کنند و این امر چسبیدن پلاستیک به محصولات چاپ دیجیتال را دشوار می‌کند. پوشش محصولات چاپ دیجیتال بسیار گران‌تر از محصولات چاپ افست است.

چاپ دیجیتال امروزه

تا سال 2016، چاپ دیجیتال مسئول 18 درصد از کل چاپ بود و بسیار فراتر از چاپ تجاری به سایر زمینه ها، مانند چاپ و بسته بندی رفته بود. امروز، چاپ دیجیتال غالب است، اما هنوز جای زیادی برای پیشرفت در این صنعت وجود دارد. این صنعتی است که به طور مداوم توسط نوآوری و فناوری هدایت می شود. شکی نیست که در سال های آینده شاهد تغییرات زیادی در اجزای چاپ دیجیتال، از محدوده رنگ گرفته تا دقت و وضوح قرار دادن جوهر خواهیم بود. دانش های جدید و نوظهور مانند فناوری نانو و بیومتریک بی شک در این صنعت استفاده خواهند شد.

همانطور که این تاریخچه مختصر چاپ دیجیتال نشان می دهد، این فناوری به سرعت توسعه یافته است - اما احتمالات دیگری نیز وجود دارد نباید از آن غافل شد. امروزه، محبوبیت نرم افزارهای مطالعه و کتاب‌های الکترونیکی افزایش یافته است، زیرا دستگاه های دیجیتال مانند آی‌پد امروزه فروش بیشتری پیدا کرده اند و جایگزین محصولات چاپی شده اند. اگر 5 سال آینده مانند 15 سال گذشته باشد، حرکت به سمت نرم افزار بیشتر خواهد شد و محصولات چاپی کمتر مورد استفاده قرار می گیرند زیرا این محصولات دیجیتال ارزان قیمت تر بوده  و جایگزین محصولات گران تر چاپی می شوند. از طرفی دیگر مردم می خواهند کمتر چاپ کنند و علاوه بر کاهش هزینه ها به محیط زیست کمک کنند و این اهداف با نرم افزارها انجام می شود.