مطالب آموزشی

رازهای طراحی جذاب

  • نویسنده: ریحانه یحیی
  •     
  • :تاریخ

طراحی که توسط گرافیست‌ برای کارهای هنری و تجاری صورت می گیرد هدف اصلی‌ اش ارتباط با مخاطب است. فرقی نمی کند در این ارتباط می خواهد یک برند را تبلیغ کند یا یک پیام اجتماعی را به اشتراک بگذارد یا مطلبی را آموزش دهد، آنچه که اهمیت دارد ایجاد این رابطه است. متخصصان این حوزه طرحی را موفق می داند که بتواند با مخاطب ارتباط برقرار کند پیام را منتقل کند و در ذهن مخاطب ثبت شود. اما این طرح چه ویژگی دارد که می تواند این ارتباط را برقرار کند؟

 

 

در این مقاله قصد داریم به چرایی این جمله، و راز های یک طرح جذاب که باعث برقراری این ارتباط و انتقال و تثبیت پیام می شود بپردازیم و بگوییم کدام یک از این موارد دارای اهمیت بیشتری هستند. اگر واضح تر بخواهیم این موضوع را بیان کنیم می توانیم در قالب یک مثال ساده بگوییم که زمانی که دو فرد با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند و بین آن ها رابطه ای شکل می گیرد حتماً خصوصیات شخصیتی ویژه ای در یکدیگر می بینند و جذب آن فرد می شوند و با یکدیگر ارتباط می گیرند. در کارهای هنری نیز این چنین است. ابتدا باید طرح و موضوع آن نگاه مخاطب را به خود جلب کند سپس پیام را به مخاطب منتقل کند. در حالت کلی راز های یک طراحی جذاب را 3 عامل عنوان کرده اند: رنگ، تایپوگرافی و فضا.

انتخاب رنگ رازی مهم در ایجاد ارتباط با مخاطب

در تمامی مطالبی که راجع به طراحی مطالعه می شود، تأکید می کنند که رنگ و انتخاب درست رنگ باعث روح بخشیدن به اثر می شود. رنگ آمیزی یک ابزار قدرتمند در جذب مخاطب است. رنگ ها با تأثیر بر احساسات مخاطب می توانند در آن اثر کنند. اهمیت این رنگ را بگذارید در غالب یک مثال برای شما بررسی کنم. در سایت های خبری و شبکه های خبری روز دنیا رنگ مورد استفاده همواره قرمز است، لوگو شبکه یا روزنامه، دیزاین فضای خبر، تیتر خبر و حتی هایلایت ها و زیر نویس ها به رنگ های قرمز در می آیند. این رنگ قرمز در ایجاد هیجان در مخاطب بسیار مؤثر است. زمانی که فرد از جلو دکه روزنامه فروشی رد می شود این رنگ قرمز ناخودآگاه چشم فرد را به خود جلب کرده و فرد را ترغیب به مطالعه تیتر روزنامه می کند.

 

 

 به همین دلیل رنگ ها و انتخاب رنگ درست را اولین راز طراحی جذاب می دانند. همانطور که می دانید در طراحی ها تنها از یک رنگ استفاده نمی شود و از چند رنگ به صورت همزمان استفاده می شود. در انتخاب این طیف های رنگی باید دقت شود که رنگ های انتخاب شده با اهداف طراحی، سلیقه مخاطب و... مرتبط باشد.

انتخاب فونت و تایپوگرافی صحیح برای خوانایی بهتر

یک طرح موفق اولین ویژگی اش باید زیبایی باشد این زیبایی به عوامل زیادی بستگی دارد یک از این عوامل انتخاب فونت است. فونت علاوه بر زیبایی در انتقال پیام و مفهوم طرح نیز اثر گذار است. یعنی نمی توان از فونتی زیبا و نا خوانا استفاده نمود که تنها زیبایی را تضمین می کند. در این مرحله مخاطب فقط جذب طرح شده و انتقال پیام صورت نمی گیرد و موفقیت طرح در مرحله اول و ایجاد ارتباط باقی مانده و پیشرفت نمی کند.

زمان انتخاب فونت مناسب برای یک طراحی باید دقت شود که فونت باید با اهداف و موضوع طرح ارتباط داشته باشد مثلاً برای طراحی پوستر یک آموزشگاه خوشنویسی بهتر است از فونت های ایرانی نظیر نستعلیق استفاده شود تا فونت های دیگر.

 

به طور کلی انتخاب فونت می تواند لحن و موضوع محتوای طرح را تا حدودی به مخاطب نشان دهد. فونت ها می توانند حالت جدی، غیررسمی، متشخص یا خنثی باشند. فونت ها نیز مانند رنگ ها می توانند حس و حال را به مخاطب منتقل ‌کنند. پس حتماً باید در انتخاب فونت دقت شود تا با موضوع طرح منطبق باشد. اگر خصوصیاتی که فونت منتقل می‌کند با پیام کلی طراحی مرتبط نباشد، در این صورت یک ناهماهنگی بصری رخ می‌دهد که به هیچ وجه مطلوب نیست. برای جلوگیری از این اتفاق دخالت سلیقه شخصی در فونت را کنار بگذارید و تنها به دلیل اینکه فونت به نظر شما زیبا است، اکتفا نکنید.

نکته بعدی که در انتخاب فونت باید دقت شود، میزان طولانی بودن متن است. بگذارید دقیق تر بررسی کنیم. برخی از متن ها مانند متن‌هایی که در یک کاتالوگ یا نشریه استفاده می‌شوند طولانی هستند، برای این مطالب باید از فونت‌هایی استفاده شود که در طولانی مدت چشم را خسته نکنند. برخی از فونت ها ظاهر زیبا دارند و با هدف شما منطبق اما در متن های طولانی مخاطب را کلافه می‌کنند. این فونت مناسب برای پوستر‌ها و بیلبورد‌ها هستند.

 

 

همیشه انتخاب فونت‌ها در ابزارهای چاپی کاربرد ندارند، گاه انتخاب فونت برای فضای دیجیتال و ابزار های اجتماعی است. شبکه های اجتماعی ابزارهای محدودی هستند و در برخی از آنها نمی‌توان فونت را تغییر دارد اما می‌توان در آنها از ابزار‌های دیجیتال مانند بنر‌ها و پوستر‌ها استفاده کرد. اما وب سایت‌ها نیز مانند ابزار چاپی دارای فونت متغیر هستند که انتخاب فونت وب سایت نیز باید با دقت بالا انجام شود تا مخاطب را خسته نکند و خوانایی لازم را داشته باشد.

زمانی که طراحی و انتخاب فونت برای برند است، بهتر است که در ابزارهای مختلف تبلیغاتی از فونت‌های مشخص استفاده شود. به بیان ساده تر یعنی از طراحی و سبک بصری واحد استفاده شود. به عنوان مثال زمانی که برای هر یک از ابزار کارت ویزیت بروشور بنر بیلبورد و سایت فونت‌های متفاوتی انتخاب می شود یک نا‌هماهنگی و عدم زیبایی در نگاه مخاطب ثبت می‌شود.

 

 

این جمله به آن معنا نیست که تمامی این ابزارها و قسمت‌های مختلف آن تنها با یک فونت نوشته شود. معمولاً در ابزار‌های تبلیغاتی از چند فونت استفاده می‌شود.تعداد این فونت ها نباید زیاد باشد و همچنین در ابزارهای تبلیغاتی مختلف قابل تکرار هستند. به عنوان مثال در کاتالوگ‌ها تیتر‌ها و سرفصل‌ها یک فونت دارند و متن و توضیحات یک فونت، اما این فونت تیتر همان فونتی است که در بروشور، کارت ویزیت یا پوستر هم استفاده می‌شود.

ایجاد حس مثبت با فضا سازی و ترکیب بندی درست

فضا سازی نکته‌ای است اگر رعایت نشود حتی اگر دو مورد قبلی در بهترین حالت خود باشند، طرح با شکست رو به رو می شود. حس سردرگمی، استرس، شلوغی بیش از حد، تجمع یا پراکندگی، عدم استفاده صحیح از نقاط طلایی و... مواردی هستند که می توانند به جذابیت طرح شما آسیب بزنند.

فضاسازی و ترکیب بندی بر نحوه تعامل و ادراک مخاطب اثر داشته و احساس اطمینان در مخاطب ایجاد می‌کند. فضا‌سازی دقیق گردش درست چشم را در طرح ایجاد کرده و کمک می‌کند که مخاطب بهتر طرح را بررسی کند و انتقال پیام به درستی انجام می شود. یکی از ویژگی‌های طرح موفق این است که بتواند مدت زمان بیشتری مخاطب را به خود جذب نماید.

 

 

برای فضا سازی درست نکاتی وجود دارد که با رعایت آنها می‌توان به میزان زیادی به ترکیب‌بندی درست رسید. برخی از این نکات عبارت‌اند از :

بین اجزای مختلف طرح و پیرامون آن، فضای خالی کافی وجود داشته باشد.

فضا‌سازی و همسوسازی منسجمی برای هر نوع نوشته استفاده شود.

چینش عناصر طرح باید به گونه‌ای باشد که گردش راحت چشم در طرح امکان پذیر باشد. (به عنوان مثال تیتر با سایز فونت مناسب و در نقطه ابتدایی طرح قرار گیرد).

در آخر باید یادآور شوم که...

در گرافیک‌های تجاری موفقیت در یک ابزار تبلیغاتی را افزایش فروش می دانند. هر محصولی که دارای یک طراحی خوب و منحصر به فرد باشد (چه در بسته‌بندی و چه در طراحی ابزار‌های تبلیغاتی) می تواند در بازار پر رقیب کسب و کار پیشرو باشد، اما منوط به این است که رازهای طراحی جذاب را رعایت کرده باشد و طرحی زیبا با ایده پردازی منحصر به فرد ارائه دهد. در رعایت این رازهای طراحی جذاب باید همواره سلیقه مخاطب در نظر گرفته شود و طوری طراحی صورت گیرد که در ذهن مخاطب ثبت شود.