مطالب آموزشی

شرایط ورود به رشته گرافیک

  • نویسنده: ریحانه یحیی
  •     
  • :تاریخ

گرافیک یعنی هنر انتقال دادن یک پیام از طریق تصویر به مخاطب، که یک هنر بصری به حساب می‌آید. افرادی که در این رشته تحصیل می‌کنند مهارت تولید این محتوای بصری و مهارت برنامه‌ریزی در استفاده و انتقال این هنر را فرا می‌گیرند. در بیان ساده تر دانش‌آموختگان رشته گرافیک مهارت تحت تأثیر قرار دادن مخاطب با طرح‌های خود را یاد می‌گیرند.

 دانش‌آموختگان گرافیک پس از اتمام دوره‌های آموزشی خود می‌توانند در زمینه طراحی لوگو، پوسترسازی، اجرای انواع صفحه‌آرایی، طراحی نمایشگاه‌های هنری برای معرفی آثار گوناگون، آموزش هنر، طراحی هنری، تصویرسازی و تبلیغات در مراکز و شرکت‌های دولتی و خصوصی مشغول به کار شوند.

 

 

حال می‌خواهیم بررسی کنیم که برای تحصیل در رشته گرافیک از چه راه‌هایی می‌توانیم اقدام کنیم.

خود رشته گرافیک یکی از رشته‌های هنر در زیر شاخه هنرستان‌های فنی و حرفه ای است که افرادی که به این رشته علاقه دارند و معدلشان بالای 16 است در دوران دبیرستان با ورود به مدرسه فنی و حرفه‌ای می‌توانند در این رشته تحصیل کنند.

گروه هنر دبیرستان های فنی و حرفه ای در 12 رشته هنری هنرجو می‌پذیرد، گرافیک، فتوگرافیک، نقشه‌کشی معماری، معماری داخلی، طراحی و دوخت، سینما، نمایش، نقاشی، موسیقی، صنایع دستی، انیمیشن و تولید برنامه‌های تلویزیونی.

همانطور که در بالا توضیح دادیم، گرافیک زیر شاخه رشته‌های هنری است. هنر به واسطه اینکه نیاز به روحیه ای بالا و ویژگی‌های خاص فردی دارد هر فرد قبل از ورود به این رشته باید نسبت به توانایی‌ها روحیات و روحیه اجتماعی خود آگاهی لازم را داشته باشد. زیرا افرادی که در حوزه گرافیک فعالیت می‌کنند باید بتوانند با علاقه مخاطب خود آشنایی داشته باشند تا بتوانند با آثار خود با مخاطب ارتباط برقرار کنند. اساس رشته هنر یعنی ارتباط با مخاطب و سخن گفتن با او از طریق آثار مختلف.

 

 

 

تفاوت کنکور هنر و رشته‌های گروه هنر در شاخه فنی و حرفه‌ای

خیلی از دانش آموختگان رشته‌های هنر شاخه فنی و حرفه‌ای فارغ التحصیلان رشته گرافیک از زیر شاخه گروه فنی و حرفه‌ای هستند. یعنی این افراد در دبیرستان گرافیک خوانده اند و در زمان کنکور سراسری در گروه فنی و حرفه‌ای آزمون داده و به دانشگاه رفته‌اند.

اما در زمان برگزاری آزمون سراسری، آزمونی تحت عنوان رشته هنر برگزار می‌شود که در آن فرقی نمی‌کند داوطلب کنکور در چه رشته‌ای تحصیل کرده است. این آزمون سراسری بوده و برای تمامی داوطلبان آزاد است. پذیرش دانشجو در رشته گرافیک کنکور هنر به صورت نیمه متمرکز بوده و مصاحبه حضوری دارد و داوطلبانی که در ردیف معرفی شدگان چند برابر ظرفیت این رشته قرار می‌گیرند باید در آزمون تشریحی طراحی با ضریب ۴ شرکت کنند. ضریب خلاقیت تصویری و تجسمی ۴ و درک عمومی هنر نیز ۲ است.

دانش آموزان پایه نهمی که به این رشته علاقه‌مند هستند برای تحصیل و حرفه‌ای شدن در این رشته دو مسیر دارند: مسیر یک : اگر رشته گرافیک را در هنرستان انتخاب کنند در این حالت سه سال در این رشته تا دیپلم تحصیل می‌کنند. سپس برای ورود به دانشگاه، می‌توانند در آزمون فنی و حرفه ای و هم می توانند در کنکور سراسری هنر شرکت کنند.

مسیر دو: اگر یکی از رشته‌های نظری را در دبیرستان انتخاب کنند و علاقه مند به ادامه تحصیل در رشته‌ی گرفیک باشند دیگر در آزمون فنی و حرفه‌ای و دانشکده‌های فنی و حرفه‌ای نمی‌توانند شرکت کنند و فقط باید از طریق کنکور سراسری هنر برای ورود به این رشته اقدام کنید.

 

 

کسانی که پس از کنکور هنر در رشته گرافیک پذیرفته میشوند، می‌توانند در یکی از 4 گرایش زیر تحصیلات خود را ادامه دهند:

پوستر و نشانه: در این شاخه با صفحه آرایی کتاب و مجله، عکاسی، انواع رسانه و مدیریت مراکز و سازمان‌های هنری آشنا می‌شوید.

تصویرسازی: به عنوان جذاب‌ترین شاخه گرافیک شناخته می‌‌شود. در این شاخه تصویرسازی‌‌های زیبا به صورت نقاشی، گرافیکی و حاوی یک پیام به بیننده منتقل می‌ شود.

چاپ و دسته ‌بندی: آشنایی با روش‌های چاپ و نقوش سنتی در این شاخه اهمیت زیادی دارد.

گرافیک تزیینی و محیطی: در این شاخه از گرافیک، زیباتر کردن محیط و فضای جامعه و شهر مورد بررسی قرار می‌گیرد. برای مثال می ‌توان به نقاشی‌های دیواری، زیباتر کردن کوچه و خیابان‌ها و مکان‌های عمومی و مختلف سطح شهر اشاره کرد.

اما در دوره هنرستان و کار و دانش هم شاخه‌ای از گرافیک به نام گرافیک کامپیوتر وجود دارد. افرادی که در این رشته تحصیل می‌کنند، پس از کسب مدرک دیپلم، ابتدا در مقطع کاردانی و بعد از آن مقطع کارشناسی می‌توانند ادامه تحصیل بدهند.

دانش و مهارت کسب شده در رشته گرافیک چیست؟

در رشته گرافیک آموزش هنرجویان در هنرستان بیشتر به شکل دستی و بر روی کاغذ صورت می گیرد اما با همه گیر شدن رایانه ها ، بیشتر طراحی‌ها و فعالیت‌ها در زمینه‌ی گرافیک تحت نرم افزارها انجام می شود. که هنرجو باید هم‌ زمان با افزایش مهارت‌های بصری ، ذهنی و دستی در زمینه ی گرافیک با فراگیری نرم افزار ها بتواند توان طراحی و اجرایی خود را بالا ببرد. با این تفاسیر امروزه گرافیک و طراحی را می‌توان شاخه بزرگی از علوم کامپیوتری دانست که مجموعه فعالیت‌های مختلفی از جمله طراحی لوگو، طراحی کاتالوگ، طراحی بروشور، طراحی ست اداری، طراحی بنر تبلیغاتی، ویرایش فایل‌های تصویری و… در بر می‌گیرد.

مهارت‌هایی که دانش آموختگان رشته گرافیک در دوران تحصیل خود کسب می کنند عبارتند از:

عکاسی و مراحل چاپ و ظهور عکس سیاه و سفید

 طراحی و رنگ شناسی

طراحی حروف صفحه آرایی، تصویر سازی کتاب و

 طراحی پوستر، آرم، بسته بندی و جعبه سازی

خوشنویسی درحد مبتدی، چاپ دستی

افرادی که کنار این مهارت‌ها به مهارت کار با نرم افزار‌های مختلف و علوم کامپیوتر را نیز کسب می کنند می توانند در بازار‌های کار بزرگ و گسترده این رشته درآمد زایی بالایی داشته باشند. از جمله این شغل ها عبارتند از طراحی لوگو ، طراحی پوستر و بنر تبلیغاتی ،  طراحی UI سایت‌های اینترنتی ، طراحی تصاویر فروشگاه اینترنتی ، ویرایش عکس‌های شخصی ، سازمانی و محصولاتی ، طراحی گرافیکی مجلات‌ و روزنامه ، پوستر فیلم‌ها ،  و هزاران مورد دیگر تنها بخشی از مهارت های یک فرد گرافیست می‌باشد

 

 

 

مهارت اجتماعی گرافیست

یکی از مهارت‌های مفید برای یک هنرمند طراح این است که بتواند به پیرامون خود ماورای آنچه که هست فکر کند، و یا به عبارت دیگر خلاقانه فکر کند، یعنی توانایی خلق یک چیز از چیزی که وجود ندارد و به تصویر کشیدن آن در آیتم‌های مقیاس پذیر. یک طراح گرافیست باید بتواند آنچه را که مردم سعی می کنند با کلمات و آرزوهای خود بیان کنند کشف و آن‌‌ها را واضح و شفاف به تصویر بکشد. این تصویر در نگاه اول واضح نیست، اما اینجا جایی است که خلاقیت به اوج خود می رسد. کارفرمایان هنگامی که قصد دعوت به همکاری از یک طراح گرافیست را دارند مجذوب کاندیداهایی می‌شوند که دارای ذهن و تفکر خلاق هستند. آنها اغلب سؤالاتی مطرح می کنند و یا تست‌هایی از داوطلبین می گیرند تا بتواند میزان خلاقیت آنها را بیازمایند، و کسی که این آزمون‌ها را با موفقیت پشت سر گذارد کسی است که شغل مورد نظر را بدست می آورد.

 

 

برای آگاهی از بازار کار و زمینه فعالیت گرافیست‌ها در جامعه ما کافی است که تنها سر خود را بچرخانید و به اطراف نگاهی بیندازید. طرح‌های گرافیکی در تمام بخش‌های زندگی ما وجود دارند و ما روزانه تعداد بی‌شماری از آن‌ها را مشاهده می‌کنیم. تراکت‌ها و کارت ویزیت‌های تبلیغاتی و هر بیلبوردی که در زمان رانندگی با آن رو‌به‌رو می شوید، حتی زمانی که در دنیای مجازی و شبکه‌های اجتماعی فعالیت می‌کنید تمامی پست‌های جذاب اینستاگرام، از بنر‌های تبلیغاتی کوچک در سایت‌های پر بازدید تا جذاب‌ترین لوگوهای دنیا به وسیله علم و ابزار طراحی و گرافیک به وجود آمده‌اند.در واقع این موضوع به این معنی است که طیف وسیعی از زمینه‌ها و تخصص‌های طراحی گرافیک برای فعالیت وجود دارد. هر نوع طراحی گرافیکی به مهارت‌ها و تکنیک‌های خاصی نیاز دارد که دانش آموختگان این رشته با تسلط بر آن‌ها می‌توانند در زمینه‌های شغلی مختلفی شروع به فعالیت کنند.

 

 

 

 

.