مطالب آموزشی

انواع نشانه و لوگو

  • نویسنده: ریحانه یحیی
  •     
  • :تاریخ

نشانه و لوگوها، یک نماد هستند اما برای طراحی آن ها از متد ها و نماد ها مختلفی استفاده می شود، به همین دلیل برای آن ها تقسیم بندی های مختلفی در نظر می گیرند. معمولاً 3 نوع نشانه و لوگو در زمان طراحی در نظر می گیرند لوگوی تصویری، لوگو تایپ و لوگو ترکیبی. بقیه روش های طراحی نشانه و لوگو از این سه روش طراحی مشتق می شوند. در اینجا ما راجع به روش های طراحی نشانه و لوگو در 6 بخش صحبت می کنیم:

  1. لوگو تصویری
  2. لوگو انتزاعی
  3. کاراکتر برند
  4. لوگو تایپ
  5. مونوگرام
  6. لوگو ترکیبی

1- طراحی نشانه و لوگو تصویری:

لوگوهای تصویری به لوگوهای نمادین (Symbolic or Picture Logo) نیز معروف هستند. در ساده ترین حالت، لوگوی تصویری یعنی استفاده از تصاویر در ایجاد یک نماد. طراحی نشانه و لوگوی تصویری یکی از رایج ترین انواع طراحی آرام و لوگو می باشد. اما طراحی نشانه و لوگوی تصویری نیاز به تجربه و تخصص بالا دارد زیرا رایج بودن یک روش نشان دهنده گستردگی و تنوع در آن روش دارد در نتیجه منحصر به فرد بودن در این روش کار دشواری است.

لوگوهای تصویری ایده های دیگر ابزار های تبلیغاتی را مؤثرتر می کنند. یکی از مزیت های استفاده از لوگوهای تصویری این است که این لوگوها نمادین هستند و فارغ از هر نوع زبان و موقعیت جغرافیایی قابل درک هستند. به طور کلی برقراری ارتباط نشانه و لوگوی تصویری با مخاطب موفق تر از دیگر روش های طراحی نشانه و لوگو است. لوگوهای تصویری با کمک نماد ها خلق می شوند و زمینه فعالیت برند را به مخاطب منعکس می کنند. نشانه و لوگو تصویری چون پیام شرکت را راحت تر به مخاطب منتقل می کند ماندگاری طولانی تری در ذهن دارد و این باعث می شود یک برند نسبت به رقبای خود در بازار پیشی بگیرد. اگر طراحی نشانه و لوگوی تصویری بر اساس ارزش ها، ایده ها ویژگی های خاص برند انجام گیرد، طرحی منحصر به فرد و متناسب با برند خواهد بود.

 

لوگو تصویری

 

در دنیای دیجیتال امروز لوگوها تنها برای ابزار چاپی استفاده نمی شود در محیط های تحت وب نیز استفاده می شوند. برای چنین فضاهایی لوگوها را به صورت متحرک طراحی می کنند. طراحی نشانه و لوگوهای تصویری متحرک کار ساده ای نیست، چون این لوگوها متحرک هستند جلب توجه بالایی داشته و کاربران حتماً در اولین بارگذاری در ذهنشان ثبت می شود. در یک بخش جداگانه راجع به این نوع از لوگوهای تصویری مفصل صحبت خواهیم کرد.

طراحی نشانه و لوگوی تصویری همیشه مثبت نیست، اگر از نماد تصویری استفاده شود که ارتباط درست با مخاطب برقرار نکند یا بدون متن گویایی لازم را نداشته باشد، نتیجه ای عکس را نیز برای یک شرکت به همراه دارد. از طرفی دیگر برخی از مشاغل هستند که طراحی نشانه و لوگوی تصویری برایشان کاربردی نیست و محدودیت زیادی در طراحی لوگو دارند، برای این کسب و کارها نیز لوگوی تصویری نتیجه ای منفی به همراه دارد.

در آخر باید یادآور شوم که طراحی و نشانه و لوگوی تصویری به هویت یک برند کمک می کند و به درک مشتریان برند راجع به فعالیت شرکت نیز کمک می کند

2- لوگوی انتزاعی: 

این لوگو در واقع نوعی لوگوی تصویری به حساب می آید، با این تفاوت که در لوگوهای تصویری از عکسی قابل تشخیص واقعی برای طراحی استفاده می شود اما در طراحی لوگو های انتزاعی از اشکال هندسی که قبلاً وجود نداشته اند و به صورت گرافیکی هستند استفاده می شود. این اشکال هندسی بر اساس نوع فعالیت شرکت و نوع کالا و خدماتی که ارائه می دهد طراحی می شوند. نکته ای که باید در اینجا در نظر گرفته شود این است که در طراحی لوگو های انتزاعی از نماد ها استفاده نمی شود. لوگوهای انتزاعی خلاقیت و تخیل بیشتری را نسبت به دیگر روش های طراحی لوگو می خواهند اما چون در این لوگوها تنوع زیادی می توان ایجاد کرد و دست طراح در طراحی باز است، خروجی کار، لوگوهایی منحصر به فرد تر و خاص تر خواهد بود. در خیلی از شرکت ها لوگوهای انتزاعی را جدا از لوگوهای تصویری ندانسته اند، در این مقاله ما قصد داریم به طور مفصل راجع به طراح لوگو صحبت کنیم به همین دلیل لوگوی انتزاعی را در یک گزینه جدا مطرح کردیم.

 

لوگو ایران ایر

 

3- لوگوهای کاراکتر برند :

کارکتر برندها نیز مانند لوگوهای انتزاعی نوعی لوگوی تصویری به حساب می آید، اما ما در یک آیتم جدا مورد بررسی قرار می دهیم. لوگو کارکتر برندها، نوعی لوگو با تصویر کارتونی با رنگ های زنده هستند. رنگارنگ بودن این لوگو علاوه بر زیبایی باعث ایجاد توجه در مخاطب شده و برایشان سرگرم کننده خواهد بود. لوگوهای کارکتر برند گاهی شخصیت پردازی برای برند به حساب می آید، شخصیتی که در رابطه با برند به زبان بصری سخن می گوید، به همین دلیل لوگوهای کارکتر برند به هویت شخصیتی برند نیز معروف هستند. بگذارید کمی بیشتر راجع به هویت شخصیتی صحبت کنیم، هویت شخصیتی راجع به خصوصیات انسانی صحبت می کند. در طراحی این لوگو خصوصیات انسانی به برند می دهند و مخاطبان برند با نا تجاری شرکت، لوگو شعار اهداف شرکت راحتر ارتباط برقرار می کنند

 

لوگو استار باکس

 

طراحی لوگو کارکتر برند، چه در برند های ایرانی و چه در برند های خارجی بیشتر در صنایع غذایی دیده می شود. سادگی و در عین حال گویایی در طراحی لوگو کارکتر برندها، در موفقیت این سبک لوگو تأثیر زیادی دارد. هر چه این دو عنصر گویایی و سادگی قوی‌تر عمل کنند، توجه به آن لوگو بیشتر می‌شود. تکرار و تبلیغات حرفه‌ای و مرور زمان در مورد توجه قرار گرفتن لوگو کارکتر برندها مؤثر واقع می شود، به بیان ساده تر مشاوره تبلیغاتی و داشتن تقویم تبلیغاتی تأثیر گذاری این لوگوها را بیشتر می کنند

4- لوگو تایپ :

یک سبک از طراحی نشانه و لوگو است که می تواند بسیار ساده و یا بسیار پیچیده باشد. به طور کلی لوگو تایپ تبدیل حرف به تصویری است. لوگو تایپ ها با استفاده از حروف چینی الفبا انجام می شوند و برای طراحی لوگو تایپ از نام برند، شخص و یا سازمان به صورت ساده یا مفهومی استفاده می شود. برای طراحی لوگو تایپ‌ها از اصول تایپوگرافی کمک می گیرند. تایپوگرافی هنر چیدمان حرف کنار یکدیگر است. اصول تایپوگرافی در طراحی لوگو تایپ کمک می کند تا عناصری مانند اندازه، فاصله حروف، شکل حروف، فاصله خطوط و مواردی از این دست زبان بصری لوگو را ارتقاء بخشند. در تایپوگرافی طراحی نشانه و لوگو تمامی حرفی که قرار است به لوگو تبدیل شود ابتدا به فونت تبدیل می شود و سپس گروه فونت‌ها انتخاب می شود.

لوگو تایپ

 

سپس با تکنیک‌های هنر دیداری ترکیب می شود، به خود رنگ می‌گیرد و فرم پیدا می کند. لوگوتایپ‌ها مانند لوگوهای تصویری در دنیای تبلیغاتی اهمیت ندارند اما آنچه که مسلم است معمولاً مخاطبان یک برند تمایل دارند تا نام برند را در ذهن خود ثبت کنند، با استفاده از طراحی لوگو‌تایپ‌ها هم نام برند هم لوگو در ذهنشان ثبت می شود. طراحی لوگو تایپ‌ها نیز مانند دیگر ابزار تبلیغاتی باید منحصر به فرد باشد، طراحی لوگو تایپ منحصر به فرد کار ساده‌ای نیست، زیرا ایجاد تنوع کردن در حرفی که ثابت هستند کار بسیار دشواری است. برای ایجاد این تنوع گاهی طراحی نشانه و لوگو‌تایپ تنها محدود به ایجاد یک فونت می شود. البته این فونت نیز باید با سبک طراحی لوگوتایپ تناسب و همخوانی داشته باشد که کار ساده ای نیست. نکته ای که در اینجا باید در نظر گرفته شود این است که ایجاد فونت برای لوگو تایپ‌ها نباید با خوشنویسی اشتباه گرفته شود. در لوگو تاپ‌ها طراحان سعی می‌کنند تا با استفاده از حرف تصویری را خلق نمایند که دارای مفهوم باشد، این مفهوم و شکل چیزی است که بین خوشنویسی و طراحی لوگو تفاوت ایجاد می کند.

 

 

در طراحی نشانه و لوگوتایپ تنها منحصر به فرد بودن مد نظر نیست، زمان طراحی، خوانایی حروف نیز به همان اندازه اهمیت دارد. لوگوتایپ‌ها به طور کلی باید خوانا همراه با زیبایی های بصری باشند و در عین سادگی باید متفاوت و منحصر به فرد باشند، که داشتن چنین لوگویی کار ساده‌ای نیست و نیاز به مهارت و تجربه بالا دارد.

5- مونوگرام:

در بالا توضیحی کوتاه در مورد مونوگرام دادیم، در این بخش مفصل تر راجع به این لوگو‌تایپ صحبت خواهیم کرد.

در بالا مونوگرام را نوعی لوگو‌تایپ معرفی کردیم اما این دو روش طراحی لوگو با یکدیگر تفاوت هایی دارند. لوگو تایپ، بازی با حروف نوشتاری است این در حالی است که مونوگرام بیش از لوگوتایپ به جنبه های تصویری لوگو دقت دارد.

مونوگرام را یکی از قدیمی ترین روش های طراحی لوگو دانسته اند. باستان شناسان حتی حرف ضرب شده بر روی سکه های پیش از میلاد را نوعی مونوگرام دانسته اند. برخی امضای نقاشان، هنرمندان و ... که بر روی آثار هنری نیز حک شده اند نیز نوعی مونوگرام دانسته اند. در طراحی نشانه و لوگو به روش مونوگرام از چند حروف الفبا به اختصار برای طراحی لوگو استفاده می شود. این دو یا چند حرف الفبا با تکیه بر جلوه‌ی بصری که ایجاد می کنند، به شکل تزئین ‌شده‌ای از حرف ابتدایی نام شخص، نام برند یا نوع فعالیت شرکت گرفته می شود.

 

مونوگرام

 

طراحی نشانه و لوگو به روش مونوگرام برای همه کسب و کار ها مناسب نیست. معمولاً کسب و کارهایی که دارای نام برند طولانی هستند، قرار دادن نام برندشان به صورت لوگوتایپ کار مشکلی بوده و لوگویی بزرگ خواهند داشت، و یا با کوچک کردن لوگو تایپ این شرکت‌ها، خوانایی لوگو کم می شود، در این زمان استفاده از مونوگرام برایشان بهترین گزینه است.

گاهی نام برند ها به صورتی است که اختصار آن، هم زیبایی بصری دارد، هم خوانایی بهتری دارد، هم لوگویی منحصر به فرد ایجاد می کند که نتیجه آن داشتن لوگویی با ماندگاری بالا در ذهن می شود، برای این برندها مونوگرام حتی بهتر از یک لوگوی تصویری بازخورد دارد.

گاهی نام یک برند دارای دو بخش است مانند برند هایی که به اسم نام و نام خانوادگی شخص است، در این زمان مونوگرام بیش از هر زمان دیگری در برند سازی کسب و کار اثر مثبت دارد.

6- لوگو ترکیبی :

لوگوی ترکیبی محبوب‌ترین روش طراحی لوگو برای برندها به حساب می آید، این نوع از لوگو همان‌طور که از نامش پیداست از ترکیب روش‌های قبلی که در بالا معرفی کردیم، به دست می‌آید. در معنای عام‌تر لوگوی ترکیبی تلفیقی از لوگو‌تایپ‌ها و لوگوی تصویری است.  در لوگوهای ترکیبی لوگوی تصویری به عنوان نماد در نظر گرفته می‌شود و لوگو تایپ به عنوان نوشتار زیر نماد قرار می‌گیرد. مشکل ترین قسمت طراحی لوگوهای ترکیبی ایجاد هارمونی و هماهنگی بین تصویر و نوشتار است. برای ایجاد هارمونی در طراحی لوگو ترکیبی باید یک سبک طراحی برای لوگو انتخاب شود سپس باید رنگ، نوع فونت و عوامل مؤثر دیگر نیز با این سبک هارمونی داشته باشد.

 

لوگو ترکیبی

 

به دلیل اینکه در لوگوی ترکیبی هر دو نوع لوگو کنار یکدیگر استفاده می شوند، انتقال پیام برند به مخاطب ساده‌تر و راحت‌تر است و احتمال موفقیت برند افزایش پیدا می کند. از طرفی دیگر چون طراحی لوگوی ترکیبی ابهام و پیچیدگی لوگو را کم می کند، استفاده از خلاقیت و طراحی منحصر به فرد در طراحی ساده تر بوده در نتیجه لوگویی با ماندگاری بالاتر حاصل می شود. از مهم‌ترین ویژگی لوگوهای ترکیبی این است که این نوع لوگو برای تمامی کسب و کارها مناسب هستند و برای تمامی مشاغل تطبیق پذیر هستند و مانند دیگر لوگو‌ها دارای محدودیت نیستند. طراحی لوگوهای ترکیبی در سایزهای متفاوت، از کوچک تا بزرگ متداول بوده و ابعاد در زیبایی، اهداف و انتقال پیام لوگوی ترکیبی تأثیری ندارد.

یکی از مزیت های استفاده از لوگوی ترکیبی در برند سازی کسب ها و کارها این است که امکان جدا سازی دو بخش تصویری و نوشتاری در این لوگو وجود داشته و مشاوران تبلیغاتی می‌توانند هر یک را جداگانه بر اساس نیاز خود استفاده کنند. از طرفی دیگر لوگوهای ترکیبی اگر  نیاز باشد به صورت سیاه سفید در بیایند (مثلاً در برخی از اجزاء ست اداری به صورت سیاه سفید چاپ شوند) این سیاه و سفید شدن لوگو از جذابیت آن کم نمی کند. زیرا در لوگوهای تصویری خود بخش انتخاب رنگ در انتقال پیام لوگو مؤثر است اما در لوگو ترکیبی چون بخش لوگو تایپ کنار لوگو تصویری قرار می گیرد با حذف رنگ از رسالت انتقال پیام لوگو کاسته نمی شود. البته در زمینه طراحی لوگو سیاه و سفید، لوگوتایپ ها نسبت به لوگوی تصویری و لوگوی ترکیبی زیبایی بیشتر دارند.