مطالب آموزشی

باید ها و نبایدهای طراحی گرافیک

  • نویسنده: ریحانه یحیی
  •     
  • :تاریخ

طراحان گرافیکی افرادی هستند که با خلق تصاویر و ادغام آن با محتوای متنی به خلق آثار گرافیکی پرداخته و از طریق همین طرح با مخاطب ارتباط برقرار می کنند. این افراد به کمک هویت های بصری برند مانند لوگو ‌های تجاری و برند ‌سازی، صفحه‌آرایی و زیبا‌سازی مجلات، کتاب‌ها و روزنامه‌ها، طراحی محیطی، صنعت تبلیغات، طراحی وب، بسته‌بندی محصولات و… پیام تجاری برند را به مخاطب منتقل می کنند.

استفاده از این ابزار تبلیغاتی نیز مانند دیگر روش های تبلیغاتی دارای قوانین و اصول خاصی هستند. این اصول و قوانین به طراحی موفق یک طرح گرافیکی باید کمک کنند. به طور کلی مشاوران تبلیغاتی برای یک طرح گرافیکی موفق علاوه بر این اصول و قوانین باید و نباید هایی تعریف کرده اند که به طراحان در طرح گرافیکی کمک می کنند.

در این مقاله نیز قصد داریم به طور خلاصه باید ها و نباید های طراحی گرافیکی را به طور خلاصه بررسی نماییم.

  • طراحی باید خلاق باشد

در تمامی ویژگی هایی که برای یک طرح گرافیکی موفق ارائه می شود اولین نکته را خلاقیت معرفی می کنند. مشاوران تبلیغاتی یک طرح موفق را تنها با زیبایی معرفی نمی کنند. طرحی که بر پایه تحقیق، نو آوری، ایده پردازی، خلاقیت و نو آوری باشد می تواند موفقیت نیز کسب کند. طراحی خلاقانه طرحی است که علاوه بر منحصر به فرد بودن، تنها یک هدف مانند زیبایی را دنبال نکرده و هدف های مختلفی را مد نظر می گیرند.

طرحی که قرار است در بازار رقابتی مورد استفاده قرار گیرد باید از لحاظ علمی و عملی مورد ارزیابی قرار گیرد. در زمینه بسته بندی و ارائه محصول توسط یک برند، نه تنها طراحی های جدید بلکه طراحی های قبلی نیز باید هر چند وقت یک بار مورد ارزیابی قرار گیرد. طراحی مجدد و اصلاح طرح های قبلی نیز مانند طرح های اولیه بر پایه خلاقیت و نوآوری باشد. متخصصین این حوزه معتقدند رکن اصلی یک نوآوری استفاده از تکنولوژی و همچنین ایده ای بکر است .

طراحی گرافیکی که ارائه می شود هدف زیبایی در آن نباید فراموش شود زیرا در نهایت باید این طرح به افزایش فروش بیانجامد. افزایش فروش نیز در صورتی حاصل می شود که طرح با مخاطب ارتباط برقرار کند و در او تاثیر گذاشته و او را مجاب به خرید کند.  اگر این فرایند رخ دهد می توان گفت یک طراحی گرافیکی کاربردی و موفق داریم.

 

پوستر خلاقانه

 

  • استفاده از فضاهای مثبت و منفی

فضای مثبت و منفی را ابتدا بگذارید برایتان توصیف کنم. تصویر یک درخت در مقابل آسمان را تصور کنید. در این تصویر، درخت فضای مثبت و فاصله‌ی بین شاخه‌ها فضای منفی محسوب می‌شوند. فاصله بین این فضای مثبت و منفی می تواند برای اهداف طراحی مورد استفاده قرار گیرد. هر چه استفاده از این فضا خلاقانه و کاربردی تر باشد طرح موفق تر خواهد بود.

  • طراحی گرافیکی نباید دارای ابهام باشد

یکی از اصل های طراحی گرافیکی موفق را ایجاد ارتباط با مخاطب و انتقال پیام معرفی کردیم. طرح‌هایی که دارای ابهام، رمز گذاری های سخت و ... هستند می توانند مخاطب را به خود جذب کنند اما نمی توانند هدف طراحی را به مخاطب منتقل کنند. انتقال پیام باید واضح و به دور از ابهام باشد. گاهی طراحان با استفاده از خلاقیت خود طرح‌های گرافیکی موفق با رمزگذاری‌های ساده طراحی می‌کنند که مخاطب طی چند ثانیه به مفهوم آن پی می‌برد که این نکات بسیار ساده می توانند طرح را جذاب تر کنند اما ابهام در هر شرایطی نا مطلوب است.

  • طراحی گرافیکی باید دارای هارمونی رنگ مناسب باشد.

اهمیت انتخاب رنگ و رنگ آمیزی طرح های گرافیکی از کسی پوشیده نیست. زیرا رنگ ها روح و انرژی یک کار گرافیکی را ایجاد می کنند و این رنگ آمیزی است که بر احساسات مخاطب اثر گذار است. اهمیت این موضوع به قدری است که برای آن علمی به نام علم روان‌شناسی برای انتخاب هارمونی رنگ تعریف کرده اند. هارمونی رنگی که برای یک کار گرافیکی انتخاب می شود باید متناسب با فضای طرح، میزان روشنایی محیط و ... انتخاب شود. رنگ‌ها در ابعاد و اندازه اشیاء، فاصله اشیاء، وزن اشیاء، دمای اشیا و ... تأثیر گذار هستند. استفاده از هارمونی رنگ و 2 تا 3 رنگ مرتبط انسجام بیشتری به یک طرح می‌دهد. البته کنتراست و تضاد رنگی نیز خود باعث جذب مخاطب می‌گردد. استفاده از رنگ تنها هدف از یک طراحی نیست، زیرا زیبایی یک اثر هنری به بقیه عناصر طراحی نیز بستگی دارد و تنها تمرکز بر روی رنگ ها امری اشتباه است.

رنگ‌هایی که برای طرح‌های گرافیکی یک برند تجاری استفاده می شود باید با یکدیگر همخوانی داشته و تم یکسانی داشته باشد. حتی زمانی که از ابزار غیر گرافیکی مانند عکس‌ها در یک طرح استفاده می شود آن عکس نیز باید با طرح‌های گرافیکی آن اثر هارمونی رنگ داشته باشد.

 

هارمونی رنگ

 

  • طرح‌های گرافیکی نباید فونت‌های نا مناسب داشته باشد

طرح های گرافیکی که طراحی می شوند و تمامی اصول و قوائد یک طرح موفق را دارند با استفاده از فونت های نامناسب تخریب می شوند. فونت ها باید به گونه ای باشند که با فضای طرح هماهنگی داشته باشند. به عنوان مثال فونت انتخاب شده برای بیلبورد تبلیغاتی یک آموزشگاه خوشنویسی با آموزشگاه زبان یکسان نمی باشد.

رنگ فونت نیز به اندازه قلم فونت اهمیت دارد، انتخاب رنگ فونت باید متناسب با تم رنگی طرح و رنگ پس زمینه باشد. رنگ فونت باید به گونه ای باشد که با رنگ پس زمینه هم خوانی نداشته باشد که در آن محو شود. این رنگ باید به گونه ای باشد که به سادگی قابلیت خواندن داشته باشد.

بسیاری از ابزار های تبلیغاتی مانند بروشورهای تبلیغاتی دارای محتوای متنی زیادی هستند. برای این ابزار ها معمولاً از بیش از یک فونت استفاده می شود. استفاده از چند فونت متنوع که بیش از حد نرمال است نتیجه ای مثبت به همراه ندارد. زیرا این تنوع فونتی از تمرکز مخاطب می کاهد و او را از اصل موضوع منحرف می کند که مد نظر هیچ کس نیست. این نکته نه تنها در ابزار های تبلیغاتی فیزیکی بلکه در ابزار های تبلیغاتی مجازی مانند صفحات وب سایت نیز بسیار حائز اهمیت است.

نکته بعدی که در رابطه با انتخاب فونت باید به آن دقت شود فاصله میان حروف است. فاصله در بهترین حالت باید به گونه ای باشد که بتوان به راحتی متن را خواند و از توی هم نوشتن کلمات باید خودداری کرد. اما گاهی با افزایش فاصله میان کلمات در برخی قسمت های متن مانند تیتر ها می توان توجه مخاطب را به آن کلمه معطوف کرد.

 

فونت در گرافیک

 

در تمامی ابزار های تبلیغاتی استفاده از سایه و یا  shadow ممنوع است. زیرا این سایه ها از خوانایی متن می کاهند و کار را کثیف تر نشان می دهند. این موضوع در برخی از ابزار های تبلیغاتی استفاده می شود اما این استفاده باید با دقت بالایی انجام شود. استفاده‌ی نادرست از سایه ‌ها می‌تواند به راحتی یک طرح مدرن را به یک طرح مبتدی پر زرق و برق تنزل دهد. به علاوه سایه ‌ها خواندن متن را دشوار می‌کنند. به خاطر داشته باشید که بسیاری مخاطبان وقت و حوصله‌ی کافی برای رمزگشایی از متن شما را ندارند. به همین دلیل طراحی متن باید به گونه ‌ای باشد که توجه این گروه از مخاطبان را از دست ندهید

  • طرح گرافیکی باید دارای تضاد و تکرار باشد

تکرار و تضاد دو عنصری هستند که می توانند در انتقال پیام و القای مفهوم طرح به مخاطب کمک کنند. این دو عنصر در کنار یکدیگر می توانند به ماندگاری و زیباتر شدن طرح نیز کمک کنند. حال شاید این سؤال پیش بیاید که تضاد و تکرار در کجای طرح باید استفاده شود که اثرگذاری بیشتر داشته باشد. این عناصر می توانند در ابعاد اشیاء طرح، شکل اشیاء و ... پیاده شوند. ارتباط منطقی بین اجزاء مشابه و متضاد توجه مخاطب را به قسمت های مختلف طرح جلب می کند و روی عناصر خاص طرح تأکید می کند.

 

 

  • طرح گرافیکی باید به گونه ای باشد که در ذهن ثبت شود

طراحی گرافیکی تجاری برای یک برند باید به گونه ای باشد که در ذهن مخاطب ماندگار شود. این ماندگاری در ابزار های تبلیغاتی نظیر لوگو، کارت ویزیت اهمیت بیشتری پیدا می کند. زیرا این طرح ها به عنوان هویت برند شناخته می شوند.

  • عناصر داخل طرح باید با یکدیگر هماهنگی داشته باشند

برخی از ابزار های تبلیغاتی که طراحی می شوند شامل چند جزء هستند مانند کاتالوگ ها بروشورها، بیلبورد ها و ... . این ابزار های تبلیغاتی چون دارای چند محتوای مختلف مانند محتوای گرافیکی، عکس های حرفه ای و محتوای متنی و ... هستند باید این اجزاء دارای هماهنگی لازم باشند این هماهنگی باید به گونه ای باشد که در یک نگاه قابل مشاهده باشد. منظور از هماهنگی در این مطلب، چینش مناسب و ترکیب بندی مناسب نیست. در بیان ساده تر اجزاء یک طرح گرافیکی باید مثل حلقه‌های زنجیر به هم مرتبط باشند. در مرحله بعد هماهنگی شامل چینش صحیح و ترکیب بندی مناسب را باید در نظر گرفت