مطالب آموزشی

آشنایی با انواع کاغذ

  • نویسنده: ریحانه یحیی
  •     
  • :تاریخ

پیشرفت علم و تکنولوژی سبب شد که رشد صنایع مختلف سرعت بالایی داشته باشد. صنعت کاغذسازی نیز از این پیشرفت عقب نمانده و در دهه های اخیر دچار تحول هایی شگرف شده است. امروزه بیش از 3000 نوع کاغذ جهت مصارف مختلف در بازار قابل مشاهده است. این کاغذ ا در صنعت های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرند، که برای هر صنعتی به یک نوع کاغذ نیاز هستند و برخی از انواع کاغذ برای برخی مصارف مناسب نیستند به همین دلیل شناخت انواع کاغذ می تواند در کیفیت نهایی هر فعالیت اثر گذار باشد. ما در شرکت تبلیغاتی طرح هرم همواره سعی می نماییم با توجه به نوع محصول تولیدی، بهترین کاغذ ممکن از نظر جنس، گرماژ و کیفیت را انتخاب نماییم .

معیار دسته بندی کاغذ تنها به یک مبنا خلاصه نمی شود. در ایران مبنای تقسیم بندی انواع کاغذ شامل جنس، گرماژ و ابعاد است که بیشتر افراد کاغذها را بر اساس جنس آن می‌شناسند تا موارد دیگر.

کاغذ و مقوا از نظر جنس شامل کاغذ تحریر، کاغذ گلاسه، مقوای ایندربرد ،کاغذ الوان، کاغذ پشت چسب دار، کاغذ کرافت، مقوا پشت طوسی، مقوای پشت کرم و … می باشند. یکی دیگر از مبناهای تقسیم بندی، کاربرد و مورد استفاده از کاغذ است که در ادامه به برخی از این کاربرد ها را به طور خلاصه می کنیم.

کاغذ روزنامه: کاغذ روزنامه از ترکیب کاغذ مکانیکی و کاغذ شیمیایی تهیه می شود. این کاغذ نه تنها برای روزنامه برای هر کاری که به کاغذی مشابه روزنامه نیاز دارد، به کار می رود.  ویژگی کاغذ روزنامه این است که به صورت پرداخت نشده مورد استفاده قرار می گیرد. این ویژگی سبب می شود این نوع کاغذ قدرت جذب بالای جوهر را داشته باشد. از طرفی دیگر چون میزان خمیر مکانیکی این کاغذ زیاد است و پرداخت ندارد در برابر نور مستقیم خورشید تغییر رنگ می دهد. کاغذ روزنامه جزء ارزان ترین کاغذ ها دسته بندی شده و به صورت رول به فروش می رسد و گرماژ آن معمولاً بین 45 تا 50 گرم در هر متر مربع است .برای چاپ این کاغذ از روش های لترپرس و افست خشک بیشتر استفاده می شود.

 

کاغذ روزنامه

 

کاغذ مکانیکی: این کاغذ نیز مانند کاغذ روزنامه از ترکیب کاغذ مکانیکی و شیمیایی حاصل می شود اما چون درصد خمیر شیمیایی آن بالا تر است کیفیت بالاتری دارد. پرداخت در این کاغذ وجود دارد اما مقدارش کم است و برای تولیدات ارزان قیمت استفاده می شود. اگر میزان پرداخت این کاغذ ارتقا یابد می تواند به عنوان تحریر ارزان قیمت استفاده شود.

 کاغذ شیمیایی: در تولید این کاغذ از خمیر مکانیکی استفاده نشده و تنها از خمیر شیمیای چوب حاصل می شود. به همین دلیل این کاغذ کیفیت خوبی داشته و گرماژ 60 تا 135 گرم آن برای مجلات بهترین گزینه است. برای چاپ این کاغذ، چاپ افست بهترین گزینه است.  

کاغذ انجیلی : کاغذ بسیار نازک ، سفید رنگ و دارای خاصیت پشت پوشانی است که برای چاپ کتاب های حجیم با تعداد صفحات بالا مورد استفاده قرار می گیرد . این نوع کاغذ برای نوشتن مناسب نمی باشد .

 

کاغذ انجیل

 

کاغذ گلاسه : برای تولید این کاغذ در پوشش سطح آن، از خاک چینی استفاده می کنند که باعث صافی سطح و بهبود جذب مرکب می شود .کیفیت این کاغذ به نوع پرداخت آن باز می گردد که دو نوع مات و براق را با فرایند پرداخت تولید می کنند. انواع براق و مات این کاغذ با گرماژ های 60 تا 300 گرم برای چاپ انواع مختلف کارهای تجاری و با کیفیت بالا استفاده می شود مانند: چاپ بروشور، چاپ کاتالوگ، چاپ کارت ویزیت، چاپ پستر، چاپ جعبه و بسته بندی و... .

 

کاغذ گلاسه

 

کاغذ با خطوط مشخص: این کاغذها کاغذ های ساده ای هستند توسط سیلندر های مخصوصی خط دار می شوند. این کاغذ بافت یکنواختی دارند.

کاغذ گلاسه اندود شده: ویژگی بارز این کاغذ ها این است که پوشش گلاسه با کیفیت دارند به همین دلیل به عنوان یکی از انواع کاغذ شناخته می شود. کیفیت این کاغذ به سطح صاف و صیقلی آن باز می گردد. کیفیت کاغذ به کیفیت گلاسه ای است که در پوشش آن استفاده می شود باز می گردد. کاغذ گلاسه را نیز مانند کاغذ های معمولی با استفاده از نوردهای کلندر در ماشین کاغذ سازی و یا با استفاده از ماشین جداگانه پرداخت می کنند که این عملیات بستگی به نوع استفاده و درجه مرغوبیت پرداخت دارد . کیفیت چاپ با این نوع کاغذ از کاغذ ام اف (MF) و اس سی (SC) بهتر است اما قیمت آن نسبت به دو نوع کاغذ دیگر گران تر می باشد .

کاغذ لعاب دار: این کاغذ جزء کاغذ های با کیفیت دسته بندی شده و تفاوتش با دیگر کاغذ ها در این است که از یک سمت لعاب دار می شود. این صرفه جویی سبب شده قیمت این نوع کاغذ بسیار مقرون به صرفه باشد.

کاغذ تحریر : این کاغذ ها از جنس کاغذ تحریر هستند، ظاهری مات دارند به همین دلیل برای مصارف اداری مناسب هستند معمولا برای چاپ دفتر مشق، سررسید، پلنر، کتاب ها و انواع سربرگ و پاکت نامه  از این نوع کاغذ استفاده می شود. این کاغذ ها در رنج قیمت های مختلف و گرماژ های مختلف تهیه و تولید می شوند. این کاغذ در رنگ های مختلف تهیه می شوند اما رنگ سفید آن بیشتر کاربرد دارد که به کاغذ کرم رنگ معروف است. از دیگر کاربرد های این کاغذ می توان به استفاده از آن در دستگاه های تایپ اشاره کرد.

 

کاغذ تحریر 

 

کاغذ فتوکپی و پرینتر :  به منظور استفاده در دستگاه های فتوکپی از جنس کاغذ تحریر 80 یا 70 گرم تولید می گردد، اندازه این کاغذ ها معمولا A4 و A5 است، 

 

کاغذ فتوکپی

 

کاغذ کتان: این کاغذ جنسی شبیه به کاغذ تحریر دارد با این تفاوت که دارایی بافتی یک نواخت در سطح کاغذ است، انواع کاغذ کتان موجود در بازار عبارتند از کاغذ کتان امباس و کاغذ کتان  آلمانی

 

کاغذ کتان

 

کاغذ خودکپی یا کاربن لس:  کاغذ خود کپی در انواع سفید و رنگی تهیه می شود ، که با پوشش مخصوصی می توان نقش هایی به رنگ سیاه و آبی را در زمان وارد شدن فشار بر روی آن به کاغذ زیری منتقل کرد . کاغذ خود کپی به صورت ورق یا رول عرضه می شود  .

 

کاغذ کاربن لس

 

کاغذ پشت چسب دار : این کاغذ ها یک رو چاپ هستند و یک روی آن چسبناک اسن و مناسب چاپ انواع لیبل محصولات می باشد، این کاغذ در دو نوع مات و براق تولید می گردد، و قیمت آن بسته به کشور تولید کنند، مقدار چسبندگی و کیفیت کاغذ متفاوت است. این کاغذ به دو صورت شیت و رل عرضه می گردد .

 

کاغذ پشت چسب دار

 

کاغذ ایندربورد: این کاغذ یک از پر مصرف ترین انواع کاغذ در صنعت بسته بندی و جعبه سازی می باشد، ساختار محکم و خشک این کاغذ باعث ایستایی و شکیل تر شدن بسته بندی محصولات می گردد، این نوع مقوا معمولا دارای یک روی براق و یک روی مات است، که معمولا از روی براق برای چاپ استفاده می گردد.

 

کاغذ ایندربورد:

 

کاغذ گلاسه پشت طوسی: این کاغذ نیز برای صنایع بسته بندی غیر خوراکی استفاده می گردد، این کاغذ نیز دارای 2 روی متفاوت است، یک روی کاغذ سفید براق یا مات است، اما پشت کاغذ به رنگ طوسی است، معمولا برای چاپ از روی سفید این کاغذ استفاده می گردد.