سررسید چیست؟

سررسید یا سالنامه به کتابچه ای گفته می شود که درون صفحات آن روزهای سال به تفکیک درج گردیده است، معمولا در سررسید سه نوع تقویم چاپ می شود تقویم شمسی، تقویم قمری و تقویم میلادی. در سررسید ها مناسبت های مهم و اسامی روزهای سال نیز ذکر می گردند و روزهای تعطیل معمولا با رنگی جداگانه مشخص می شوند. کاربرد اصلی سررسید برای یادداشت کردن امور مهم هر روز و یا یادآوری کاری در روزهای آینده است. هر ساله شرکت های زیادی برای مصارف تبلیغاتی خود اقدام به چاپ سررسید اختصاصی می نمایند.  شرکت تبلیغاتی طرح هرم طراحی و چاپ سررسید 1403 را آغاز نموده و امیدوار است امسال نیز بتواند با ارائه سررسید های با کیفیت رضایت خاطر مشتریان خود را جلب نماید.

سررسید اختصاصی

سررسید ها علاوه بر روز شما بودن، می توانند همراه با اطلاعات پیوست شده در ابتدا، انتها یا هر صفحه باشند. این ویژگی باعث شد تا شرکت های تبلیغاتی به این دفترچه ها توجه ویژه ای داشته باشند و از آن به عنوان یک هدیه تبلیغاتی استفاده کنند.به این سررسید ها که برای مصارف تبلیغاتی طراحی و چاپ می شوند سررسید اختصاصی می گویند. سررسید های اختصاصی، به دلیل کاربردی که یک سال دارند تبلیغاتی که در آن‌ها انجام می شود تأثیر بیشتری را بر روی مخاطب می گذارد، زیرا مخاطبان هر روز این تبلیغات را می بینند و آن‌ها را می خواند پس می تواند عاملی در ثبت تبلیغات در ذهن مخاطب باشد. . امروزه بیشترین کاربرد یک سررسید، مربوط به تبلیغات است از این روی شرکت ها و سازمان‌ها درخواست چاپ آن‌ها را دارند. چاپ و طراحی سررسید های تبلیغاتی در شرکت طرح هرم معمولاً به دو صورت سررسید عمومی وسررسید اختصاصی است. چاپ اختصاصی، طراحی متناسب با حرفه و نیاز سازمان درخواست کننده می باشد که نام و لوگوی سازمان درخواست کننده بر روی صفحات داخلی سررسید آن چاپ می شود و اطلاعات مربوط به معرفی شرکت، معرفی کالا و خدمات شرکت و همچنین تصاویر مربوط به شرکت در صفحاتی جداگانه داخل سررسید قرار داده می شود. سررسید ها شامل مطالب مختلفی مانند اقتصادی ، فرهنگی ، اجتماعی و سیاسی هستند و یا می تواند ادغامی از تمامی این موضوعات باشند. مهم ترین کاربرد تقویم و سررسید های اختصاصی ثبت وقایع در آن‌ها می باشد که یک شرکت در آینده  می خواهد انجام دهد یا شروع به انجام کاری کند. سررسید ها را می‌توان بر اساس ویژگی های مختلف دسته بندی کرد،ویژگی هایی همچون نوع جلد، نوع صحافی،ترکیب صفحات داخلی،حتی سایز سررسید.

سررسید ها بر اساس تاریخ

۱-  سررسید ۱ روز در صفحه یا روزانه : سررسیدهای روزانه در دو نوع جمعه جدا یا پنج شنبه و جمعه با هم چاپ می شوند. در کشور ما روز های جمعه تعطیل و روز های پنج شنبه نیمه وقت کاری محسوب می شود لذا اغلب کاربران در این دو روز به فضای چندانی برای درج مطالب نیازی ندارند. در این سررسید ها معمولاً تاریخ یک روز در هر صفحه ی آن ها می باشد و فقط در نوع پنج شنبه جمعه با هم تفاوت دارند، یا تاریخ جمعه ها در پایین صفحه پنج شنبه ها چاپ می شود یا به صورت صفحه جدا و اختصاصی چاپ می شود.

۲- سررسید ۲ روزه: یا سررسید دو روز شمار، در سررسید دو روزه تاریخ هر دو روز هفته در یک صفحه یا به صورت ستونی و یا به صورت سطری چاپ می شود.

۳- سررسید هفتگی: در سررسیدهای هفتگی برخلاف اسمشان روزهای هر هفته در دو صفحه چاپ می شود نه در یک صفحه.

۴- سررسید ماهانه: در این نوع سررسید هر ماه در یک صفحه و یا در دو صفحه جای می گیرد و مابقی صفحات را برگه های یادداشت پر می کند.

۵- سررسید دستیار: معمولاً در سررسیدهای دستیار هر هفته در یک صفحه چاپ می شود و صفحات تاریخ کمی دارند. ولی در انتهای آن ها تعداد زیادی صفحه سفید با سربرگ تاریخ به صورت خام موجود است که مالک آن با توجه به نیازش می تواند از آن استفاده نماید. ضمن اینکه در انتهای این سررسیدها چندین برگ اطلاعات فنی و مهندسی چاپ می شود.

سررسید سال 1401

طراحی سررسید سال 1403 را باید در سال 1402 آغاز کرد، چرا که اکثر شرکت ها تمایل دارند تا سررسید اختصاصی 1403 خود را قبل از عید نوروز به مشتریان خود هدیه کنند، زمان بندی درست برای ثبت سفارش طراحی و چاپ سررسید اختصاصی بسیار مهم است، طراحی صفحات گلاسه اول سررسید ممکن است چندین روز طول بکشید، درج روز شمار سررسید اختصاصی نیز کاری زمانبر است پس بهتر است از ابتدای دی ماه به فکر آماده سازی سررسید اختصاصی خود باشید تا هم با قیمت مناسب تر و هم با زمان بندی درست و بدون عجله سررسید اختصاصی خود را  سفارش دهید و تولید نمایید. 

انواع سررسید بر اساس اندازه

سررسید ها در سایز های مختلفی با توجه به درخواست های مشتریان آن‌ها ساخته می شود. سایز سررسید می تواند کوچک یا بزرگ باشد اما بهترین سایز برای آن‌ها سایز استاندارد است. این نوع از تقسیم بندی انواع سررسید در بین مشتریان و شرکت های طراحی و چاپ سررسید متداول است. اندازه‌های معمولِ سررسید یا سالنامه، تقریباً مانند قطع کتاب، عبارت‌اند از:

  • سررسید وزیری

  • سررسید اروپایی

  • سررسید سلطانی

  • سررسید رحلی

  • سررسید رقعی

  • سررسید پالتویی

  • سررسید خشتی

  • سررسید جیبی

  • سررسید ارگانایزر

1- سررسید اروپایی یا سالنامه اروپایی

سررسید و یا سالنامه اروپایی همان‌طور که مشخص است، مربوط به سررسیدهای تولید شده در قاره اروپا می باشد و حدوداً ده سال است که وارد ایران شده اند، در حالی که زمان زیادی از ورودش به ایران نمی گذرد اما باز هم طرفداران بسیار زیادی را بین شرکت ها دارد و جزء انتخاب های اول بسیاری از شرکت ها می باشد. سررسید های اروپایی بسیار محکم هستند و در سایز های مختلفی دیده می شوند، علت این امر، نبودن یک سایز تعریف شده بین تولید کنندگان سررسید، می باشد. هر تولید کننده سررسید به سلیقه خود کمی ابعاد سررسید اروپایی را تغییر می دهد. اندازه رایج سررسید اروپایی 13×22 می باشد. تفاوت سررسید اروپایی با سررسیدهای ایرانی در گوشه های گرد آن، کاغذ کرم، پاکت مدارک و کش نگه‌دارنده آن است. کش نگهدارنده پس از بستن سررسید از بیرون دور جلد می افتد و از افتادن کاغذ های داخل سررسید یا سالنامه جلوگیری می کند. اصولاً رنگ کش را با رنگ جلد، ست می کنند، اما برخی تولید کنندگان هم اعتقاد دارند در صورتی که رنگ کش با رنگ جلد سررسید، متمایز باشد، سررسید خاص تر به نظر می رسد. یکی دیگر از تفاوت های عمده سررسید اروپایی با سررسید های ایرانی در این است که در سررسید های اروپایی آستر بدرقه حذف شده است ( آستر بدرقه ، کاغذ یا مقوایی است که سررسید را به جلد وصل می کند). در مورد خرید سررسید اروپایی باید بگوییم که جزو خوش دست ترین و شیک ترین سررسید موجود در کشور می باشد. به جهت جمع و جور بودن، فضای کمی اشغال می کند و در عین حال فضای مناسب و کافی برای یادداشت برداری دارد و کاربر از این بابت هیچ کمبودی را احساس نمی کند. دلیل دیگر استقبال مردم از خرید سررسید اروپایی، استفاده از متریال های جدید و زیبا می باشد.

سررسید اروپایی دارای انواع گوناگونی می باشد که در ذیل به صورت مختصر تنها به نام آن‌ها اشاره می کنیم:

  • سررسید مدیریتی
  • سررسید اروپایی ترمو کش دار
  • سررسید اروپایی ترمو
  • سررسید اروپایی چرمی
  • سررسید اروپایی جلد اشبالت

2- سررسید ایرانی:

سررسید ایرانی به این شکل است که ابتدا مغزی داخل تهیه می شود سپس توسط یک کاغذ ضخیم با چسب از یک طرف به جلد و از طرف دیگر به لبه صفحه سررسید متصل می شود. یکی از مشکلات و ایرادهای سررسید های ایرانی در آستر پاشنه و یا همان آشیل می باشد، زیرا لبه کاغذ که حدوداً با 5 یا 6 میلی‌متر به سررسید وصل است، معمولاً توان تحمل وزن برگ های کتاب یا تقویم و یا همان سالنامه را ندارد و پس از مدتی از همان نقطه جدا می شود و به تدریج ورق های سررسید از جلد جدا می شوند. این مشکل در سررسید های اروپایی حل شده است، به این شکل که آستر بدرقه را حذف و بجای آن در هر طرف سررسید ، یک فرم 16صفحه کاغذ ضخیم 100 گرمی جای داده شده است و جلد از ابتدا و انتها به یک صفحه کامل سررسید متصل شده است. اگر همین فرایند با مصالح با کیفیت بالا انجام شود استحکام، دوام و کیفیت سررسید بالا می رود و عمر آن افزایش می یابد.

3- سررسید و سالنامه وزیری

سررسید و سالنامه وزیری در رایج‏ ترین ابعاد حدودی 24×17 سانتیمتر(تقریباً سایز کاغذ  B5) چاپ می گردند. قالب صفحات این سررسید به صورت روزشمار است، حتی جمعه را نیز در صفحات جدا قرار می دهد و به همین خاطر به دلیل داشتن فضای کافی برای نوشتن بسیار مورد توجه افراد قرار گرفته است. اما پس از ورود سررسید اروپایی، سررسید و سالنامه های وزیری محبوبیت خود را تا حدودی از دست دادند و سررسید های اروپایی جای سررسید های وزیری را گرفتند. سررسید های وزیری به دلیل بزرگ تر بودن نسبت به سایر سررسید ها، وزن بیشتری داشتند و افراد نمی توانستند این سررسید ها را به راحتی با خود حمل کنند و همین امر باعث شد که روز به روز از متقاضیان این سررسید ها کم شود. یکی دیگر از مسائلی که وجود دارد این است که با افزایش قیمت کاغذ، قیمت این سررسید ها هم بسیار بالا رفت (به دلیل تعداد بالای صفحاتشان) و همین امر باعث شد که سهم بازار کمتری نسبت به سررسید های اروپایی پیدا کند.

4- سررسید یا سالنامه پالتویی

سررسید یا سالنامه پالتویی برای کسانی مناسب است که عادت به نوشتن مطالب و یادداشت های روزمره خود دارند و می خواهند همیشه سررسید همراهشان باشد، این افراد معمولاً از این سررسید یا سالنامه های پالتویی استفاده می کنند. این سررسید ها به این صورت هستند که دو روز را در یک صفحه ، یا یک هفته را در دو صفحه  و یا یک ماه را در یک صفحه قرار می دهند. ابعاد این سررسید ها17×12 سانتی متر می باشد. البته سایز پالتویی بلند تقریباً 13×22 سانتی متر است.

5- سررسید یا سالنامه رقعی

سررسید یا سالنامه رقعی به دلیل کوچک بودن بسیار خوش دست است و طرفداران بسیار زیادی را در بین مردم دارد، به دلیل شباهت های زیادی که با سررسید های اروپایی دارد و مزایای زیاد آن ها افراد بیشتر به سمت سررسید های اروپایی می روند. ابعاد سررسید و سالنامه های رقعی حدود 21×15 سانتی متر می باشد. (تقریباً سایز کاغذ A5)

6- سررسید و سالنامه رحلی (سلطانی)

سررسید و سالنامه رحلی در دو نوع رحلی بزرگ و رحلی کوچک ارائه می شوند. سررسید رحلی بزرگ یکی از بزرگ‌ترین انواع سررسید ها می باشد که سایز تشریفاتی سررسید بوده و به آن سررسید مدیران هم گفته می شود. علت آن این است که مدیران نیاز به فضای زیادی برای نوشتن مطالب و یادداشت های روزمره خود دارند. سررسید رحلی بزرگ در سایز 34×24 سانتیمتر و در قالب یک هفته در دو صفحه به همراه چند فرم یادداشت ارائه می شود. سررسید رحلی کوچک سایز 21×29.7 است و کاملاً شبیه سررسید رحلی بزرگ است با این تفاوت که سررسید رحلی کوچک در سایز A4 ارائه می شود. اما این نکته وجود دارد که با وجود گران شدن قیمت کاغذ خصوصاً بعد از ورود سررسید های اروپایی این نوع از سررسید ها که سایز بزرگی دارند و تعداد صفحات آن ها زیاد است دیگر طرفداران زیادی ندارند و از نظر اقتصادی سفارش این نوع از سررسید ها مقرون به صرفه نیست.

7-سررسید و سالنامه خشتی

سررسید های خشتی در دو سایز مختلف 22×22 و 19×19 ارائه می شوند. این سررسید ها مربعی هستند و مخاطبین خاص خود را دارند. شرکت ها و سازمان هایی که می خواهند ظاهر کارشان کمی متفاوت تر و خاص تر باشد و یا برای سررسید هایی که مضمون هنری و یا فرهنگی دارند از این سررسید های خشتی استفاده می کنند. در کل مخاطبین سررسید های خشتی افرادی هستند که طرفدار کارهای هنری، فرهنگی و خاص هستند. از دیگر سایز های متداول سررسید های خشتی 16×16 یا 17×17 یا 21×21می باشد.

8-سررسید و سالنامه نیم وزیری

سررسید های نیم وزیری درواقع تلفیقی از سررسید های اروپایی و ایرانی هستند و به همین خاطر امروزه طرفداران بسیار زیادی پیدا کرده اند. سررسید های نیم وزیری در سایز 12*17 هستند. امروزه بسیاری از افراد تمایل دارند که سررسیدهایشان همیشه در محیط کار همراهشان باشد و این سررسید های وزیری به دلیل سایز مناسب و وزن کمی که دارند مناسب برای این افراد هستند و به این خاطر طرفداران زیادی را مخصوصاً در نسل جدید پیدا کرده است. امروزه طراحی این سررسید ها به صورت تلفیق شده با طراحی سررسید های اروپایی است یعنی مانند سررسید های اروپایی دارای پاکت مدارک، کش نگهدارنده و گوشه های گرد است و در عین حال کوچک و سبک است. همین عوامل باعث شده است که سررسید های نیم وزیری زیبایی و کارایی بسیار زیادی داشته باشند و طیف مخاطبانش گسترده باشد.

9- سررسید جیبی

 سررسید های جیبی سایزهای مختلفی دارند که رایج ترین آن‌ها 10×15 سانتی متر است. برخی تولید کنندگان این سایز را یک هشتم نیز می نامند با سایز تقریبی 10.5×14.8 (تقریباً سایز کاغذ  A6) نیز تولید می گردند. این سررسید ها فضای نوشتاری و یادداشت نداشته و فقط برای تقویم و تبلیغات استفاده می شوند.

انواع سررسید ها بر اساس انواع جلد سررسید

برای جلد و صحافی سررسید ها بسته به سلیقه و سبک و سیاق مشتریان از انواع مختلفی از جلدهایی که جنس سختی دارند استفاده میشود که این جلد می‌تواند روکش های مختلفی داشته  باشد. نکته حائز اهمیت در مورد جلد سررسید جنس سخت آن است و انواع روکش های آن شامل:روکش هایی از جنس سلفون های مختلف،روکش چرم مصنوعی و طبیعی و می باشد.

1-سررسید با جلد سلفون:

طرح سررسید را بر روی کاغذ گلاسه 135 گرمی با گرماژ مناسبی، چاپ می کنند و روی آن روکش سلفون مات یا براق می کشند و فرآیند جلدسازی را انجام می دهند. در واقع روکش آن‌ها از نوع سلفون جلد سخت است. از ویژگی های این نوع جلد، تنوع چاپ طرح شما با هر نوع رنگی است. خدماتی نظیر یووی و ضرب طلاکوب هم بر روی این گونه جلدها رایج است.

2- سررسید با جلد جیر:

پارچه‌های جیر، در مدل‌ها و کیفیت‌های مختلف در بازار وجود دارد. اگر می‌خواهید سررسید شما از جلد جیر باشد، بایستی برای اینکه لوگو و یا اطلاعات آدرس خود را بر روی آن درج کنید، از چاپ لیزر و یا  چاپ سیلک استفاده کنید.

3-سررسید با جلد چرم:

یکی دیگر انواع سررسیدهایی که شرکت تبلیغاتی طرح هرم تولید می کند سررسید با جلد چرم است، این سررسید شیک ترین و پرطرفدارترین نوع سررسید است. چرم های موجود در بازار انواع مختلف داشته و نسبت به کیفیت آن قیمت های متفاوتی هم برای سررسید چرم موجود است. تشخیص کیفیت چرم استفاده شده برای جلد بیش تر به تجربه شخص بر می گردد و با مشاهده چرم های مختلف و لمس کردن جلد امکان‌پذیر است.  این قبیل سررسیدها همراه با چاپ طلاکوب و یا داغ کوب، فوق العاده زیبا هستند. گاهی اوقات نیز بنا بر سلیقه‌ی مشتری، پلاک زیبایی بر روی سررسیدهای با جلد چرم زده می شود که زیبایی خاصی به آن می بخشد.

4-سررسید با چاپ گالینکور:

گالینگورها معمولاً در لوح های تقدیر یا جلد پایان نامه ها کاربرد دارند. جلدی که معمولاً از کشیدن بافت خاصی از کاغذ بر روی مقوای اصلی جلد ساخته می شود. گالینگورها انواع مختلف ایرانی و خارجی دارد. گالینکور یک نوع پوشش مصنوعی از جنس پی وی سی است که دارای مقاومت بالایی می باشد، گالینکور از بافت‌های متعدد، کیفیت بالاتر، لطافت و رنگ‌بندی جذابی تشکیل شده است که همانند سررسیدهای دیگر، از چاپ سیلک، چاپ طلاکوب و یا چاپ داغ کوب برای درج اطلاعات بر روی آن‌ها استفاده می‌شود.

5-سررسید ترمو:

ترمو یا ترمو چرم، نوعی چرم مصنوعی است که کیفیت بالاتر، ظاهر لطیف و زیباتر داشته و هنگام حک داغ کوب روی آن، تغییر رنگ می دهد. انواع مختلفی از ترمو در بازار موجود است که مرغوب ترین آن ها تولید ایتالیا، فرانسه، ترکیه و سوئیس بوده و به همان نسبت قیمت بالایی دارند ولی نوع ایرانی آن که به عنوان طرح ترمو فروخته می شود ظاهر ترمو را دارد ولی در داغ کوبی تغییر رنگ نمی دهد و قیمت پایین تری دارد.

6- سررسید ارگانایزر:

ارگانایزر با کیفیت ترین جلد موجود در بازار بوده و به نسبت کیفیت آن قیمت بالایی هم دارد. ارگانایزرهای چرم رایج ترین نوع ارگانایزر در بازار هستند که از باکیفیت ترین ترمو چرم ها دوخته و تولید می شوند. ارگانایزر به صورت کیف تولید می شود که در عطف آن کلاسور (معمولاً شش حلقه ) و در دو طرف آن جیب های مخصوص مدارک، جا خودکاری و تعبیه می شود. یکی از اصلی ترین عوامل دخیل در کیفیت ارگانایزر نوع ترمو یا چرم استفاده شده برای تولید آن می باشد. جلدهای ارگانایزر عمدتاً از کشور چین وارد کشور می شوند و نمونه های معدودی در ایران تولید می گردند.

7-سررسید برجسته:

نوع جدیدی از جلد سررسید که چند سال است ساخت آن رایج شده و نمونه های موجود در بازار معمولاً با طرح ها و نقوش ایرانی و اسلامی بوده که قسمت هایی از آن ها به صورت برجسته ساخته شده است. این نوع جلد همان جلد سلفون است که با استفاده از قالب تهیه شده بر مبنای طرح آن، قسمت هایی از جلد برجسته می شود.

انواع سررسید بر اساس صحافی

سررسید ها با توجه به نوع آن‌ها می‌توانند صحافی های متفاوتی داشته باشند،صحافی هایی از نوع فنری-فنری مارپیچی-کلاسوری و

1-صحافی دوخت:

در صحافی دوخت برگه های تاخورده ی فرم های چاپ به هم دوخته شده و به جلد سررسید متصل می شوند. این نوع صحافی رایج ترین نوع صحافی سررسید است و قیمت مناسبی هم دارد ولی با توجه به زمانی که صحاف برای انجام آن گذاشته و موادی که استفاده شده ممکن است کیفیت بسیار بالا یا بسیار پایین داشته باشد.

2-صحافی فنری و فنر دوبل:

 در صحافی فنری از رول های فنر بر روی برگه های پانچ شده ی سررسید استفاده می شود که کیفیت مناسبی دارد و از صحافی دوخت گران تر است.

3-صحافی کلاسوری:

 همان‌طور که از نام آن پیداست، در این نوع صحافی برگه های سررسید پانچ شده و با استفاده از گیره های فلزی به جلد متصل می شوند. حسن این نوع صحافی در لت گذاری می باشد که به راحتی می توان تعداد دلخواه لت یا برگه های دلخواه را به سررسید اضافه کرد.      

انواع مختلف سررسید بر اساس نوع کاغذ:

۱- کاغذ تحریر:

 کاغذ تحریر با گرماژ ۷۰ گرم رایج ترین کاغذ مورد استفاده در سررسید می باشد که رنگ مغزی آن سفید بوده و بر روی آن طرح سررسید چاپ می گردد.

۲- کاغذ کرم:

 کاغذ کرم که در ایران آن را به نام کاغذ قرآنی نیز می شناسند، دارای مغزی کرم رنگ بوده، با همان گرماژ ۷۰ گرم در سررسید استفاده می شود و قیمت آن بیش تر از کاغذ تحریر است. کاغذ کرم یا نخودی به دلیل رنگ آن، انعکاس نور کمتری نسبت به کاغذ سفید به چشم برمی گرداند و در مطالعه متن از روی آن، چشم به نسبت کاغذ سفید دیرتر خسته می شود.

انواع مختلف سررسید بر اساس نوع رنگ چاپ

رنگ در دسته بندی سررسید ها از نظر چاپ، مربوط به رنگ صفحات داخلی سررسید می شود که شامل نمایش روزهای مختلف در سررسید است و ممکن است جلد آن‌ها تک رنگ، دو رنگ و چهار رنگ هم چاپ شود. ضمن اینکه به طور عمومی سررسید با صفحات داخلی چهار رنگ چاپ نمی شود و چنین سررسیدی تنها به طور اختصاصی برای شرکت یا سازمان خاصی طراحی و چاپ می گردد.

۱- سررسید تک رنگ:

در سررسیدهای تک رنگ تمامی المان های صفحات با یک رنگ طراحی شده و چاپ می شوند؛ به طور مثال سررسید با داخلی سورمه ای ، می تواند از طیف سورمه ای پر رنگ تا کم رنگ را در صفحات خود داشته باشد.

۲- سررسید دو رنگ:

 در سررسید دو رنگ هم از دو رنگ مختلف در چاپ استفاده می شود که معمولاً در سررسیدها این دو رنگ ترکیبی نبوده و به صورت جدا استفاده می شود.