جعبه و بسته بندی

جعبه

  • نویسنده: نسیم نیری
  •     
  • :تاریخ

اگر در صدد پیدا کردن راهی برای نگهداری و بسته بندی کالاها و یا اجناس خود هستید به شما جعبه را پیشنهاد می کنیم.  در فرهنگ لغت نوشته شده است که جعبه در گذشته به معنی محل نگهداری تیر یا کمان بوده است. در فرهنگ معین نوشته شده است که جعبه به معنی تیر دارن، ترکش، قوطی، صندوقچه ، یکی از آلات موسیقی بوده است. جعبه در انواع مختلفی ساخته می شود، جعبه ها در اندازه ی بسیار کوچک مانند یک قوطی کبریت تا اندازه های خیلی بزرگ به اندازه ی کارتن های حمل و نقل انواع کالاهای مختلف می باشد. جنس جعبه در انواع مختلفی شامل مقوایی، چوب، فلزی، شیشه ای و ... می باشد. عوامل مختلفی در تهیه و چاپ جعبه دخیل هستند که قبل از آن می بایست هدف از ساخت جعبه کاملا مشخص شود. اگر هدف از تهیه جعبه جلوگیری از ضربه و برخورد های مکانیکی باشد، باید از جعبه ای استفاده کرد که در برابر ضربه ها مقاوم باشد. اگر هدف از استفاده جعبه تزیین کالا باشد باید از جعبه های فانتزی استفاده کرد. امروزه هنر بسته بندی رنگ و بوی تخصص به خود گرفته است، البته در کشورهای خارجی بسته بندی جزو ملزومات هر کسب و کاری محسوب می شود. به همین رو ساخت جعبه و تکنیک های آن از پایه ای ترین دانش لازمه برای بسته بندی محسوب می شود. برای چاپ جعبه کافیست از مرکب استفاده کرده و آن را با استفاده از ابزارهایی مثل کلیشه، شابلون، پلیت و ... بر روی انواع قالب ها انتقال داد.

همان طور که روش های چاپ بر روی برگه و یا اجسام مختلف به انواع سیلک اسکرین، برجسته، فلکسوگرافی، لیتوگرافی ، افست معمولی، افست خشک، گراوور ، الکتروفوتوگرافی، یونوگرافی، چاپ مغناطیسی، چاپ جوهر افشان، چاپ حرارتی، عکاسی و ... تقسیم می شوند، برای چاپ جعبه تمامی این روش ها با توجه به هدف شما کاربرد دارند. اگر قصد دارید که جعبه ی مقوایی استفاده کنید، انتخاب روش چاپ بر روی مقوا به سفتی جعبه وابسته است. مواردی مانند زیردست یا پشت دست، سختی انعطاف، سختی خمش، شقی و صلبیت و ایستایی، صدای تق تق، مقاومت به خمش در مقابل فشارهای وارده ناشی از بار و در نتیجه جلوگیری از شکم دادگی و تحدب دیواره های جعبه ها، قابلیت عبور در ماشین های تبدیل و بسته بندی جهت جلوگیری از قوس برداشتن، چین خوردگی و موج دار شدن آنها و جلوگیری از گیر کردن یا کاهش سرعت در دستگاه های تبدیل و بسته بندی تعیین کننده ی روش چاپ می باشند.

در ساخت و چاپ جعبه روش های گوناگونی برای برجسته کاری یا طلا کوبی وجود دارد. روش اول که برجسته کاری ساده معروف است شامل روشی است که از طلاکوبی بر روی اثر استفاده می شود. روش دوم برجسته کاری ناآشکار است که شامل روشی است که سطح برجسته شده و فاقد طلاکوبی است. برجسته کاری انطباق یافته سومین روش است، در این روش سطح مورد نظر را برجسته کرده و سپس طلاکوبی را بر روی آن انطباق می دهیم. آخرین روش ترکیبی است که برجسته کاری و طلاکوبی جعبه همزمان صورت می پذیرد.